Szukasz obiadowej alternatywy dla tradycyjnego polskiego rosołu? Wypróbuj przepisy na azjatyckie przysmaki. Teraz to proste, bo składniki niezbędne do przygotowania zupy ramen, miso czy pho znajdziesz niemal w każdym sklepie.
Wegetariański ramen z migdałami
Składniki:
- 1 zielony ogórek
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 3 jajka
- ½ kg pieczarek
- 1 brokuł
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki
- kiełki rzeżuchy
- 100 g migdałów blanszowanych, np. Bakalland
- 200 g sezamu, np. Bakalland
- 1 łyżeczka startego imbiru
- olej sezamowy
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki sosu rybnego
- 3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
W garnku o grubym spodzie rozgrzewamy olej sezamowy i podsmażamy na nim czosnek i imbir starte na tarce. Gdy czosnek się zarumieni, dodajemy 2 litry wody, 3 łyżki sosu sojowego i 3 łyżki sosu rybnego. Całość podgrzewamy na małym ogniu, a następnie do bulionu dodajemy kilka różdżek brokuła i gotujemy chwilę, aż warzywo będzie miękkie. W tym czasie tofu kroimy i podsmażamy na oleju sezamowym, następnie na tym samym tłuszczu smażymy pokrojone w plasterki pieczarki. Jajko gotujemy w ten sposób, by białko było ścięte, a żółtko delikatnie płynne. Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka wraz ze skórką kroimy w kawałki, siekamy natkę pietruszki i szczypiorek. Makaron rozkładamy do głębokich misek, wlewamy bulion z brokułem, dodajemy kilka plasterków tofu, pieczarki, ogórka i na końcu jajko przekrojone na pół. Całość posypujemy pokruszonymi blanszowanymi migdałami), sezamem, posiekanym szczypiorkiem, pietruszką oraz kiełkami.
Miso z sezamem
Składniki:
- 1 opakowanie tofu
- 1 opakowanie makaronu sojowego
- 1 kg pieczarek
- 20 g wodorostów wakame
- 1 cebula dymka
- 3 łyżki pasty miso
- 2 łyżki sosu sojowego
- 200 g sezamu, np. Bakalland
- pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 3 litry wody, dodajemy pastę miso oraz sos sojowy. Do tak przygotowanego podgrzanego bulionu przekładamy pieczarki w całości i gotujemy przez kilka minut. Tofu kroimy w kostkę, cebule w kawałki, a makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Do miseczek rozkładamy makaron, tofu oraz cebulę, zalewamy bulionem i posypujemy szczypiorkiem oraz sezamem.
Zupa pho z orzechami nerkowca
Składniki:
- 1 marchew
- pół selera
- 1 pietruszka
- 1 cebula
- 1 opakowanie kiełków fasoli mung
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- 1 papryczka chilli
- 1 łyżeczka startego imbiru
- sos sojowy
- 75 g orzechów nerkowca, np. Bakalland
Przygotowanie:
Na włoszczyźnie gotujemy prosty bulion – marchew, selera i pietruszkę obieramy i zalewamy 3 litrami wody, cebulę opalamy i dodajemy do warzyw. Całość doprawiamy sosem sojowym i gotujemy na małym ogniu przez 1-2 godziny. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Papryczkę chilli siekamy, kawałek imbiru ścieramy na tarce. Do miski wykładamy makaron, zalewamy bulionem, dodajemy kiełki, papryczkę, odrobinę imbiru i orzechy nerkowca. Podajemy z kilkoma listkami bazylii.