Babeczki herbaciane to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wielkanocnych bab. Mają piękny, zielonkawy kolor i oryginalny, lekko wytrawny smak. Znakomicie sprawdzą się jako jeden ze składników święconki oraz jako lekki deser po obfitym, świątecznym obiedzie.
Zdjęcia: Five o’clock
Składniki na 12 muffinek:
- 1,75 szklanki mąki
- 3 łyżeczki zielonej herbaty matcha (w tym przepisie użyto herbaty Five o’clock Japan Matcha Kakegava Bio)
- 2 łyżeczki proszku
do pieczenia - 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 garści rozdrobnionych migdałów
- 1 jajko
- 1/3 szklanki oleju
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego do ciast.
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy mąkę, matchę, cukier, proszek do pieczenia,
sodę i migdały. W drugiej mieszamy mleko, olej, jajko oraz olejek migdałowy. Łączymy ze sobą składniki z obu misek i dokładnie miksujemy. Ciasto wlewamy
do nasmarowanej masłem formy do muffinek lub do papierowych papilotek wypełniając je do 3/4 wysokości. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 20 minut.