Mule są nie tylko pyszne, ale też proste i szybkie w przygotowaniu – już w ciągu kilkunastu minut można cieszyć się wspaniałym posiłkiem. Warto je podać w towarzystwie wina – białe półwytrawne lub wytrawne podkreśli delikatny smak omułków.
Składniki:
- 1 kg muli
- 3 łyżki masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule szalotki, pokrojone w talarki
- 1 biała część pora, pokrojona w talarki
- 1 liść laurowy
- 2 ziela angielskie
- 150 ml białego półwytrawnego wina, np. Oak View
- 200 ml śmietany 30%
- sól
- pieprz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Mule oczyszczamy bardzo dokładnie pod bieżącą wodą. Wybieramy tylko te, które są zamknięte. Otwartymi mulami stukamy w blat. Jeśli się zamkną, oznacza to, że są świeże i spokojnie możemy je zjeść. Mule, które pozostaną otwarte, wyrzucamy.
Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, dodajemy szalotki i pora. Gdy się lekko zeszklą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy i ziele angielskie, smażymy kilka chwil i wlewamy białe wino. Dusimy, aż część wina odparuje, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy mule. Przykrywamy patelnię/garnek i lekko nią potrząsamy. Po ok. 5-7 minutach, gdy mule się otworzą, zdejmujemy patelnię z palnika i dodajemy pozostałe masło i śmietanę. Delikatnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki i podgrzewamy kilka minut. Podajemy ze świeżą bagietką.
Przepis pochodzi z bloga https://kuchnia-marty.pl/mule-w-bialym-winie/