Słyszeliście już o Kalerosse? To nowe warzywo – połączenie brukselki i jarmużu. Dzięki tradycyjnym metodom krzyżowania nasion, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników, udało się stworzyć pyszne „kapustki”.
Kalerosse zachwyca miłośników warzyw na całym świecie, ciesząc się popularnością zarówno w Stanach Zjednoczonych, gdzie od 2012 roku znane jest jako „Kalettes”. Znalazło też wielbicieli w Holandii, Szwajcarii, Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Warzywo doceniane jest nie tylko przez konsumentów, lecz także przez znawców i degustatorów, a w Berlinie, na targach Fruit Logistica Innovation Award 2013, zdobyło 3 miejsce pod kątem innowacyjności w międzynarodowym sektorze produktów rolnych.
Smak brukselki i jarmużu
Kalerosse w przekroju przypomina brukselkę, lecz jego faliste listki tworzą
zielono-fioletowe rozetki. Piękny, efektowny wygląd to jednak nie wszystko.
Kalerosse przykuwa uwagę przede wszystkim smakiem. Unikalne połączenie charakterystycznych nut brukselki ze słodkawym, lekko orzechowym posmakiem jarmużu daje zbalansowany efekt. Warzywo doskonale smakuje sauté, można jeść
je na surowo, piec w piekarniku, grillować, dusić i gotować. Świetne jako dodatek
do kanapek, sałatek, warzywnych przekąsek i dań głównych.
Kalerosse jest również bardzo zdrowe. W zaledwie 100 g kalerosse znajduje się dwa razy więcej witaminy B6 (która pomaga magazynować energię
z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego) oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w zwykłej brukselce. Dodatkowo zawiera duże stężenie witaminy E,
która doskonale wpływa na wzrok, wspomaga pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne oraz odporność organizmu.
Od listopada do marca
Kalerosse jest już dostępne w sklepach. Szukaj go w opakowaniach marki Fit&Easy, która jako pierwsza wprowadziła to warzywo na rynek. Uwaga! To prawdziwe warzywo sezonowe, którego nie uprawia się latem, więc jada się je listopada
do marca. Tylko w tych miesiącach dostępne jest w sprzedaży.
Omlet z Kalerosse
- 150 g Kalerosse Fit&Easy
- 1 cebula
- 8 pomidorów koktajlowych
- 4 jaja
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Kalerosse™ przekroić
na połówki, cebulę obrać
i posiekać w piórka. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucić pokrojone warzywa, smażyć często mieszając, by się nie przypaliły. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, przekroić na połówki i dodać do warzyw na patelni. Jaja roztrzepać dokładnie
z mąką, wylać na wstępnie przesmażone warzywa. Przyprawić solą i pieprzem.
Smażyć na średnim ogniu pod przykryciem, aż masa jajeczna zetnie się.