Sezon na truskawki w pełni. Te małe, słodkie, czerwone owoce to rarytas,
na który czekamy cały rok. Mają wiele witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na samopoczucie i sprawiają, że stajemy się zdrowsi. Czy warto więc
w truskawkowym okresie najeść się ich na cały rok?
„Choć tak jak ze wszystkim, z truskawkami nie należy przesadzać, to zdecydowanie jedna ze zdrowszych przekąsek, jaką proponują dietetycy. I właśnie teraz warto się
w nich rozsmakować, bo są nie tylko zdrowe, ale też smaczne” – przypomina Łukasz Sot z Cateromarket.pl, pierwszej w Polsce internetowej porównywarki cateringów dietetycznych.
Jedną z podstawowych zalet tych owoców jest ich niska gęstość energetyczna.
Ku uciesze pań, które na różnych dietach są nieustannie, w porcji truskawek znajdziemy bardzo małą liczbę kalorii. Garść truskawek (ok. 70 g) dostarcza nam jedynie 20 kcal, co w porównaniu z innymi owocami wypada bardzo korzystnie. Banan na przykład, który waży również 70 g kalorii ma aż trzy razy więcej.
Badanie naukowe z udziałem ponad pięciuset tysięcy osób potwierdziły, że truskawki doskonale wpływają na sylwetkę. Po dogłębnych analizach okazało się, że osoby jedzące więcej tych owoców są mniej narażone na nadwagę.
Trzeba jednak pamiętać, że truskawki ze śmietaną i cukrem mogą dać efekt odwrotny do zamierzonego. Raczej jedzmy więc je bez żadnych dodatków.
Bomba witaminowa
Truskawka jest źródłem witaminy C,
która wspomaga odporność organizmu. Co ciekawe,
ten sezonowy owoc ma jej więcej niż cytryna
i pomarańcza. Jedzenie truskawek jest zatem doskonałym sposobem
na zwalczanie infekcji. Czerwone owoce zawierają także witaminy A, B1, B2, B3 (PP), B6 oraz E. Ponadto jest w nich wiele kwasu foliowego, błonnika, potasu, wapnia, fosforu czy magnezu i żelaza. Truskawki są więc prawdziwą bombą witaminową.
„Truskawki to też skarb dla naszych żył i tętnic. Radykalnie chronią przed wszystkimi chorobami układu krążenia dzięki przeogromnej zawartości błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy” – dodaje Łukasz Sot. Warto też wiedzieć,
że jedzenie choćby jednej porcji owoców jagodowych trzy razy w tygodniu pozwala zmniejszyć u pań ryzyko występowania chorób układu krążenia aż o 32%!
Ochrona antynowotworowa
To jednak nie wszystko.
W XXI wieku nikt nie wymyślił skutecznego leku na choroby nowotworowe, ale udowodniono,
że truskawki mogą przed nimi chronić. Przekonali się o tym pacjenci, u których zdiagnozowano przedrakowe zamiany przełyku. Codziennie
przez pół roku spożywali 60 gramów truskawek. Efekt? U ponad 80% ochotników zaobserwowano remisję choroby i zmniejszenie markerów rozwoju nowotworów. Co ciekawe, spożywając te owoce regularnie
(choć w naszej szerokości geograficznej jest nieco trudne) zmniejsza się też ryzyko zachorowania na nowotwory przewodu pokarmowego.
Truskawki są jednym z najzdrowszych owoców. Charakteryzują się wysoką zawartością substancji odżywczych, niską wartością energetyczną,
chronią przed wieloma chorobami i pomagają utrzymać prawidłową masą ciała.
A więc jedzmy truskawki, póki sezon trwa…
Uwielbiam truskawki w każdej postaci! Wcześniej tez je kochałam, ale na urodziny mąż sprawił mi blender (firmy ronic, polecam, bo jest dobry i można na nim robić świetne rzeczy) i od tej pory kocham je jeszcze bardziej., To niesamowite ile dają możliwości różnych deserów, koktajle, smoothie, musy, coś niesamowitego!