Urządzenie funkcjonalnej kuchni może wydawać się proste, jednak wiele osób popełnia błędy, które obniżają komfort korzystania z pomieszczenia. Nieprawidłowe rozstawienie sprzętów lub zachowanie za małych odległości między nimi sprawia, że gotowanie staje się trudniejsze. Jak urządzić kuchnię, żeby była funkcjonalna?
Jak funkcjonalnie urządzić kuchnię? Przede wszystkim powinno się zadbać o ustawienie sprzętów i szafek kuchennych w sposób, który ułatwia przygotowywanie posiłków na co dzień. W kuchni powinien powstać tzw. trójkąt roboczy, który obejmuje strefę zapasów, przygotowywania i gotowania. Jak wykorzystać trójkąt roboczy w aranżacji kuchni?
Trójkąt roboczy w funkcjonalnej kuchni
Trójkąt roboczy obejmuje trzy strefy. Pierwszą z nich jest strefa zapasów, w której przechowuje się wszelkie produkty do przyrządzania posiłków. Znajdują się w nich szafki z sypkimi produktami oraz lodówka. Strefa przygotowywania to z kolei blat, na którym można kroić produkty, mieszać sałatki i zagniatać ciasto. W tej strefie umieszcza się też zlewozmywaki i akcesoria do mycia świeżych owoców, warzyw itp. Strefa przygotowywania posiłków poprzedza strefę gotowania z kuchenką, piekarnikiem i kuchenką mikrofalową. W aranżacji wnętrz powinno się dostosować wielkość poszczególnych stref do liczby domowników, wielkości zapasów jedzenia i kształtu oraz powierzchni kuchni.
Czy można urządzić funkcjonalną kuchnię bez trójkąta roboczego? Jest to trudne, jednak możliwe. W przypadku, gdy nie da się ustawić mebli w trójkącie roboczym np. z powodu braku dostępu do pionów wodno-kanalizacyjnym, warto zasięgnąć porady architekta. Z jego pomocą można urządzić kuchnię funkcjonalnie bez względu na jej układ i kształt.
Jak urządzić kuchnię w formie funkcjonalnego aneksu?
W przypadku aneksów kuchennych w kształcie litery L można urządzić funkcjonalny trójkąt roboczy nawet na bardzo małej powierzchni. Wystarczy zaplanować rozmieszczenie w kuchni trzech najważniejszych sprzętów, czyli lodówki, zlewu i kuchenki, a następnie umieścić między nimi blat kuchenny i meble kuchenne z koszami cargo, pojemnymi szufladami i organizerami. Blat roboczy powinien mieć optymalnie 120 cm szerokości, jednak jeśli nie mieści się w aneksie, można zaplanować dodatkowy blat wysuwany. W ten sposób uniknie się błędów w urządzaniu kuchni i zadba się o optymalną przestrzeń do przyrządzania posiłków dla całej rodziny i zaproszonych gości.