Dieta bez mięsa jest coraz bardziej popularna, a weganie i wegetarianie wciąż poszukują pełnowartościowych składników, które urozmaicą ich codzienne posiłki. Naprzeciw tym potrzebom wychodzi jackfruit.
Jest największym na świecie owocem rosnącym na drzewie bochenkowym chlebowca i osiąga nawet do 40 kilogramów. Uprawiany jest w ciepłych regionach i Indii i Bangladeszu. Ma neutralny smak, aromat i z łatwością przyjmuje aromaty przypraw, dlatego jest częstą alternatywą dla wielu popularnych dań. „Dojrzały, żółty owoc dzięki korzystnemu stosunkowi glukozy do fruktozy jest dobrym źródłem energii dla osób uprawiających sport wytrzymałościowy lub po prostu dla osób aktywnych fizycznie i umysłowo. Wysoka zawartość beta karotenu nadaje pięknego kolorytu skórze i dodatkowo chroni ją przed szkodliwym działaniem UV, działa też przeciwstarzeniowo. Zawartość witaminy A poprawia prawidłową pracę narządu wzoru, a zawartość potasu pomoże w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Owoc jest lekko słodki, przypomina teksturą mango i dzięki swojej kremowej konsystencji świetnie sprawdzi się w przygotowaniu deserów i koktajli. Natomiast młody, niedojrzały jackfruit jest niskokaloryczny, sprawdzi się w diecie ketogenicznej i ma niski indeks glikemiczny. Podobnie jak jego żółta odmiana jest bogaty w potas, a dodatkowo jest odpowiedni dla osób na diecie low Fodmap, czyli między innymi dla zmagających się z dolegliwościami jelita drażliwego. Owoc można gotować, smażyć, dusić, piec czy panierować. Ma konsystencję podobną do mięsa, dlatego możemy go wykorzystać do przygotowania burgerów, gulaszy, kebabów czy popularnego curry z mleczkiem kokosowym” – wyjaśnia Monika Wodyczko, dietetyk kliniczny firmy De Care.
Biorąc pod uwagę właściwości jackfruita, nie można się dziwić, że jest uznany jest za wartościowy produkt i świetny substytut mięsa w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Może też stanowić urozmaicenie diety każdego z nas. Co jeszcze powinno przekonać nas do spróbowania jackfruita? Przepisy!
Burgery z szarpanym jackfruitem zielonym
Składniki:
Farsz:
- 1 puszka jackfruita zielonego szarpanego, np. Quality Food
- 3 bułeczki
- świeże warzywa: sałata, pomidory, pikle
- masło
- sos teriyaki
Sos do burgerów:
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka majonezu
- 2 łyżeczki ketchupu
- 1 łyżka soku z limonki
- sól, pieprz czarny do smaku
Przygotowanie:
Jackfruita wyłóż na sitko, dobrze opłucz pod bieżącą wodą i odsącz. Na rozgrzanej patelni usmaż jackfruita na rumiany kolor, a następnie dodaj sos teriyaki i smaż przez ok. 5 min., aby owoc wchłonął nadmiar sosu. Przekrój bułki na pół, posmaruj masłem i przypiecz lub ugrilluj na rumiany kolor. W międzyczasie przygotuj sos mieszając wszystkie składniki razem. Złóż burgera: posmaruj bułkę sosem, połóż liść sałaty, a następnie usmażonego jackfruita. Na koniec ułóż warzywa i przykryj drugą częścią bułki.