Za chwilę koniec sezonu na truskawki. Warto się więc pospieszyć i wykorzystać je do niezwykłego deseru z kwiatami nasturcji w roli głównej. Choć z pozoru wydaje się trudny, jego przygotowanie nie sprawi wam kłopotu, a da mnóstwo satysfakcji.
Przepis: Agnieszka Filiks, Kulinarny Ambasador Bielucha, Szefowa Kuchni Restauracji Siwy Dym
Składniki:
- 8 kwiatów nasturcji
- 200 g twarogu półtłustego Bieluch
- plasterek imbiru marynowanego
- pęczek bazylii
- 1 litr jogurtu typu greckiego Bieluch
- 1 kg truskawek
- 6 biszkoptów
- mięta do dekoracji
- cukier puder
- cytryna
- 1 łyżeczka cynamonu
- 40 g cukru brązowego
Truskawki myjemy, szypułkujemy i miksujemy z bazylią. Łączymy je z jogurtem greckim Bieluch, doprawiamy cukrem pudrem, cynamonem oraz kroplą cytryny. Odstawiamy do schłodzenia. Twaróg półtłusty Bieluch i brązowy cukier rozcieramy widelcem, dodajemy drobno pokrojony imbir i pokruszone biszkopty. Nasturcje myjemy, suszymy a następnie faszerujemy je przygotowanym twarogiem. Na talerz wykładamy schłodzony krem truskawkowy, a na nim układamy kwiaty nasturcji i dekorujemy listkami mięty.