Co zjadłabyś na deser? Coś czekoladowego, zdrowego i z owocami?
Jeśli tak, zrób ciasto… z fasoli. Przepis na bezglutenowe, fasolowe
brownie z malinami i z polewą z dodatkiem herbaty już czeka
na wykonanie.
Składniki:
Ciasto:
- puszka
czerwonej fasoli - 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki
gorzkiego kakao - ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Polewa:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 gram świeżych malin
- 3 łyżki herbaty liściastej, np. Ahmad Ta London Pure Green
Sos malinowy:
- 150 g świeżych malin
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Dobrze opłucz i odsącz fasolę. Wszystkie składniki wrzuć do miski i zblenduj je na gładką masę (czynność powinna zająć ok. 5 minut, by nikt nie domyślił się później, że je ciasto z fasoli. Przelej masę do formy i piecz ciasto w 180 stopniach przez 45 minut. Odstaw do przestygnięcia
By udekorować ciasto zblenduj liście zielonej herbaty, roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej i do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej.
Zrób sos malinowy. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny. Zblenduj wszystko na gładką masę. Podawaj z ciastem.