Poszukujesz w życiu nowości? Eksperymentujesz w kuchni, wertujesz książki kucharskie i przeszukujesz Internet, by znaleźć inspirację i nowe rozwiązania kulinarne? Wypróbuj przepis na sałatkę z makaronem i awokado lub zupę z makaronem i groszkiem. 

W kuchni trzeba być odważnym i próbować nowych smaków. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze pomysły się sprawdzą, możemy zaprosić do kulinarnej przygody rodzinę i znajomych. Przygotujmy dla nich kilka porcji ulubionego „co nieco” w różnych formach, np. każdą inaczej przyprawioną lub z innym dodatkiem. Niech spróbują i wybiorą to, co smakuje im najbardziej. W ten sposób zwykły makaron zyska nowe oblicze.

Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado

Składniki:

• 1 opakowanie makaronu, np. Lubella Mini Rurki Warzywne

• 2 kulki mozzarelli

• 1 sztuka awokado

• 300 gr pomidorów wiśniowych

• ½ pęczka bazylii

• 1 sztuka szalotki

• 1 ząbek czosnku

• oliwa –  100 ml

• ocet balsamiczny – 2 łyżki

• sól, pieprz do smaku

• musztarda – 1 łyżka

Przygotowanie:

Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette. Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem i połową bazylii. Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.

Zupa z groszkiem cukrowym i kurczakiem

Składniki: 

• makaron, np. Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania

• koncentrat bulionu drobiowego, np.  Krakus • groszek cukrowy – 300 g

• groszek zielony –  100 g

• szparagi – 1 pęczek

• cebula – 1 sztuka

• piersi z kurczaka – 2 sztuki

• oliwa do smażenia – 2 łyżki

• liście laurowe – 2 sztuki

• młody szpinak – garść

• szczypiorek, drobno posiekany –  1/2 pęczka

Przygotowanie:

Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj. Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi. Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.