Poszukujesz w życiu nowości? Eksperymentujesz w kuchni, wertujesz książki kucharskie i przeszukujesz Internet, by znaleźć inspirację i nowe rozwiązania kulinarne? Wypróbuj przepis na sałatkę z makaronem i awokado lub zupę z makaronem i groszkiem.
W kuchni trzeba być odważnym i próbować nowych smaków. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy nasze pomysły się sprawdzą, możemy zaprosić do kulinarnej przygody rodzinę i znajomych. Przygotujmy dla nich kilka porcji ulubionego „co nieco” w różnych formach, np. każdą inaczej przyprawioną lub z innym dodatkiem. Niech spróbują i wybiorą to, co smakuje im najbardziej. W ten sposób zwykły makaron zyska nowe oblicze.
Sałatka z mini rurkami warzywnymi, mozzarellą, pomidorami i awokado
Składniki:
• 1 opakowanie makaronu, np. Lubella Mini Rurki Warzywne
• 2 kulki mozzarelli
• 1 sztuka awokado
• 300 gr pomidorów wiśniowych
• ½ pęczka bazylii
• 1 sztuka szalotki
• 1 ząbek czosnku
• oliwa – 100 ml
• ocet balsamiczny – 2 łyżki
• sól, pieprz do smaku
• musztarda – 1 łyżka
Przygotowanie:
Makaron Lubella ugotuj według przepisu na opakowaniu, a następnie odcedź i schłodź. Szalotkę i ząbek czosnku zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Następnie wymieszaj je z musztardą, octem i pieprzem. Dolewaj powoli oliwę, ciągle mieszając. Powstanie w ten sposób sos vinaigrette. Pomidory pokrój na pół, wymieszaj z sosem i połową bazylii. Wymieszaj ugotowany makaron z bazylią i dodaj poszarpaną palcami mozarellę. Dołóż pomidory z sosem. Całość udekoruj kawałkami awokado i resztą bazylii.
Zupa z groszkiem cukrowym i kurczakiem
Składniki:
• makaron, np. Lubella Mini Kokardki 1/3 opakowania
• koncentrat bulionu drobiowego, np. Krakus • groszek cukrowy – 300 g
• groszek zielony – 100 g
• szparagi – 1 pęczek
• cebula – 1 sztuka
• piersi z kurczaka – 2 sztuki
• oliwa do smażenia – 2 łyżki
• liście laurowe – 2 sztuki
• młody szpinak – garść
• szczypiorek, drobno posiekany – 1/2 pęczka
Przygotowanie:
Piersi z kurczaka pokrój w cienkie paski i przesmaż na oliwie – przez ok. 3 minuty każdą stronę. Dodaj do kurczaka drobno posiekaną cebulę i smaż jeszcze ok. 2 minuty. Bulion przygotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu koncentratu. Następnie zalej kurczaka bulionem , dołóż liść laurowy i zagotuj. Dodaj makaron Lubella do zupy i gotuj ją przez ok. 3 minuty. Następnie wsyp do garnka pokrojony w cienkie paski groszek cukrowy oraz groszek zielony i szparagi. Po kolejnych 3 minutach gotowania dodaj do całości młody szpinak, a po kolejnej minucie możesz posypać zupę natką pietruszki lub szczypiorkiem. Podawaj z odrobiną oliwy extra vergine.