Zrób rybę. Bo zdrowa, pyszna i łatwa w przygotowaniu. Jeśli dodasz przyprawy
i śmietanę, a także pokusisz się o przyrządzenie domowego masła, wyjdzie ci danie metafizyczne.
Przepis: Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- filet z dorsza – 600 g
- śmietana 36% 200 g, np. od OSM Piątnica
– 2 szt. - mąka kukurydziana
– 3 łyżki - sól, pieprz do smaku
- sok z cytryny – 3 łyżki
- sól, pieprz, cukier
i szczypta kurkumy
do smaku - olej rzepakowy
do smażenia - domowe masło uzyskane z 2 śmietanek 42% od OSM Piątnica
– 2 łyżki
Przygotowanie:
Rybę pokroić na porcje i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczać w mące kukurydzianej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na jasnozłoty kolor. Śmietanę 36% wlać do rondelka i na małym ogniu, często mieszając, doprowadzić
do wrzenia. Następnie dodać sok z cytryny i wszystkie przyprawy. Na koniec dodać masło i energicznie mieszając połączyć z sosem. Usmażoną, gorącą rybę wyłożyć
na talerze i polać sosem maślano-cytrynowym.
Podawać jako danie obiadowe. Dorsz wyśmienicie smakuje z karczochami.
Domowe masło:
Schłodzone śmietanki wlać do miski, a następnie ubić ręcznym mikserem,
aż do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (ok. 7-8 minut).
Gdy na powierzchni pojawią się już kuleczki tłuszczu i wydzieli się maślanka,
należy przerwać miksowanie. Później odcedzić maślankę na sitku wyłożonym gazą,
a gotowe masło opłukać w zimnej wodzie i wstawić do lodówki.