Nie ma lepszych upominków niż te, które przygotowujemy samodzielnie, a w ich wykonanie wkładamy całe serce. Właśnie takie prezenty są najbardziej doceniane i sprawiają najwięcej radości obdarowywanym. Nie tylko w Walentynki.
Sposobów na wyrażenie uczuć jest bez liku. Podobnie pomysłów na prezent dla ukochanej osoby. Jak zatem wybrać ten idealny? Sprawdzonym pomysłem będzie słodki podarunek.
Walentynkowe ciasteczka maślane
Przepis: Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Czas przygotowania: ok. 2h
Liczba porcji: 2 blaszki
Poziom trudności: Średni
Składniki:
- 250 gr mąki pszennej
- 100 gr cukru pudru
- 125 gr masła, np. Ekstra od OSM Piątnica
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 jajko
- gotowa masa cukrowa/lukier plastyczny
Przygotowanie:
Wszystkie suche produkty wymieszać w misce, dodać pokrojone zimne masło i jajko. Całość wyrobić na jednolitą masę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować ciasto, podsypując mąką na ok. 0,5 centymetra, po czym wyciąć serduszka lub inne kształty ciasteczek. Tak przygotowane przełożyć na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 10-12 minut. W tym czasie rozwałkować masę cukrową. Wyciąć takie same kształty jak ciasteczka i wyłożyć na jeszcze gorące, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.