Kiedy słyszysz hasło burak, od razu zapewne myślisz o takiej potrawie,
jak barszcz czerwony z uszkami lub krokietem… Skojarzenie to jest
oczywiście jak najbardziej słuszne, ale buraki można i warto wykorzystać
na wiele innych sposobów, przygotowując z nich np. wartościowy sok.
Chcesz wiedzieć,
jak przygotować
taki zdrowo warzywny
sok z buraków?
Chcesz poznać
właściwości buraka
i dowiedzieć się,
w jaki sposób wpływają
one na twoje zdrowie?
Ten tekst jest dla ciebie.
Burak czerwony
– za mało doceniany
To fakt. Burak to naprawdę wartościowe, ale jednocześnie niedoceniane warzywo. Szkoda i koniecznie trzeba to zmienić, bowiem kryje on w sobie moc cennych składników odżywczych. Nie jest szczególnie kaloryczny – w 100 g mieści się zaledwie około 33 kcal. Zawiera za to spore ilości błonnika, witaminę C,
witaminy z grupy B (m.in. tiaminę, ryboflawinę, kwas foliowy, niacynę), witaminy A, E, K. Ponadto jest skarbnicą minerałów, takich jak magnez, cynk, wapń, żelazo, potas, sód i fosfor.
Brzmi całkiem nieźle, ale co to oznacza w praktyce? Otóż to, że buraki podnoszą odporność organizmu, działają przeciwnowotworowo i opóźniają proces starzenia, obniżają ciśnienie krwi, zapobiegają anemii i wspierają proces leczenia białaczki. Barwniki zawarte w buraku są silnymi przeciwutleniaczami. Regularne jedzenie
tego warzywa przyczyna się do unormowania poziomu cholesterolu
– to zaledwie część dobroczynnych właściwości buraka, a już robi spore wrażenie. Czy wszystko to jest prawdą? Tak, zdecydowanie. Od lat trwają liczne profesjonalne badania nad właściwościami buraków, a ich lecznicze działanie znane było już kilka wieków temu.
Nie tylko gotowane
Buraki pod każdą postacią są dobre – gotowane, pieczone czy duszone.
Zdecydowanie jednak najbardziej wartościowe są buraki czerwone spożywane
na surowo. Dlaczego? Jak każde warzywo, tracą część swoich cennych składników,
gdy zostają poddane obróbce termicznej. Najlepiej zatem przygotować sok
z surowych buraków. Jak go zrobić? Nieocenioną pomocą okazuje się
tutaj wyciskarka. Jeśli jesteś na etapie zakupu tego rodzaju urządzenia,
koniecznie zwróć uwagę na wyciskarki wolnoobrotowe. W procesie uzyskiwania
soku nie ulega on podgrzewaniu, więc otrzymujesz naprawdę pełnowartościowy,
zdrowy napój. Naturalnie taki sprzęt posłuży ci do przygotowania
wielu innych ciekawych soków czy nawet domowych lodów i sorbetów,
zatem warto rozważyć jego zakup, bo będzie on twoim prawdziwym pomocnikiem
w codziennym tworzeniu pysznych posiłków. Przykład? Model Panasonic MJ-L500
z metalową końcówką śruby wyciskającej. Bez problemu poradzi sobie nie tylko
z burakami, ale również z mrożonymi owocami lub warzywami.
Przepisy na najlepszy sok z buraka
Możesz pić sok z buraków bez innych dodatków lub też urozmaicić jego smak, dodając pewne produkty. Jakie? Wprost rewelacyjnym połączenie
– buraki (około 4-5 szt.), marchewki (2szt.), jabłka (2szt.). Opcjonalnie możesz dodać łyżkę oleju lub oliwy z oliwek. Inną ciekawą kompozycją jest sok z buraków
z dodatkiem soku z pomarańczy.
Ogromną popularnością cieszą się przepisy na sok
z kiszonych buraków
oraz soki w wersji na ostro.
Jak przygotować
te ostatnie? Do powyższego przepisu z jabłkiem
i marchewką możesz dodać np. garść świeżych liści szpinaku oraz odrobinę imbiru. Aby nie zepsuć soku, lepiej dodaj mniej składników i jeśli uznasz, że smak jest nadal zbyt mało wyrazisty, wówczas sięgnij
po jeszcze trochę imbiru czy szpinaku.
Burak idealnie wypada w połączeniu z czosnkiem, dlatego koniecznie spróbuj
dodać do soku z kilku buraków np. 1-2 ząbki czosnku. Jeśli uznasz, że jest to za mało,
dodaj trochę więcej i stwórz swój idealny sok. Miłośnicy naprawdę ostrych smaków
mogą połączyć buraki z odrobiną papryczki chili. Jak widzisz, do buraka pasuje naprawdę wiele produktów. Marchew czy jabłko nadadzą całości lekko słodkawego posmaku, natomiast imbir, czosnek czy chili uczynią go bardzo wyrazistym.