Dieta bezglutenowa nie jest łatwa w stosowaniu. Trzeba wykreślić z jadłospisu nie tylko oczywiste produkty zawierające gluten, lecz także uważać na te, w których gluten jest ukryty. Jakie produkty są dozwolone, a jakie zakazane w diecie bezglutenowe?
Bezglutenowe specjały
Wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez pieczywa. Fakt, iż dieta bezglutenowa polega na wykluczeniu wszystkich produktów zbożowych pochodzących z pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa nie oznacza, że jesteśmy pozbawieni zdrowej i smacznej alternatywy. Jedną z nich jest zakup produktów bezglutenowych, jak i takich, w których jego zawartość jest mniejsza niż 20 mg w 1000 g produktu. Oznaczone są one symbolem przekreślonego kłosa, a należą do nich, m.in. ryż, kukurydza, mąka ziemniaczana, gryka, proso, soja, a także ryby, jaja, cukier, miód, orzechy, kawa ziarnista czy herbata.
Upiecz własny chleb
Jeżeli jednak nie umiemy rozstać się ze świeżym, pachnącym pieczywem warto wiedzieć, że w sklepach dostępna jest także bezglutenowa mąka oraz skrobia pszenna, z których możemy przygotować własne wypieki. Chleby bezglutenowe można piec z gotowych mieszanek lub owe mieszanki tworzyć w domu. Można je wzbogacić ziołami oraz ziarnami aby zyskały wartości odżywcze. Tak przygotowany chleb jest idealnym i wyjątkowo sycącym zamiennikiem pieczywa dostępnego w sklepie. Do tego przygotowany na bazie starannie dobranych przez nas składników.
Eksperymenty kucharskie
Przejście na dietę bezglutenową to świetna okazja do rozwinięcia swoich kucharskich umiejętności. Jak już zostało wspomniane wyżej – często jedynym rozwiązaniem, gdy nie ma się pod ręką nic słodkiego, a ma się na to wielką ochotę, jest upieczenie czegoś. A możliwości jest mnóstwo, wystarczy dać upust swojej wyobraźni. Przygotowywanie posiłków być może na początku będzie wyzwaniem, ale z czasem stanie się radosną przyjemnością. Bezglutenowiec szybko uczy się piec chleb, samemu przygotowywać szynkę z surowego mięsa, komponować posiłki nie tylko bezpieczne, ale i smaczne.