Niby zwykły roztwór: cukier i woda. A jednak. Starożytnym Grekom poprawiał kondycję, Hindusom pomagał w osiągnięciu miłosnej ekstazy, a rzymskiej cesarzowej Poppei upiększał skórę. Miód to prawdziwy cud!
Witaminy: komplet B, dużo C, sporo D i K, enzymy, kwasy organiczne i niezliczona ilość mikroelementów zawartych w miodzie na przeciętnym zjadaczu chleba robią wrażenie! Trzeba jednak wiedzieć, że miód podgrzany do temperatury powyżej 39 stopni – traci wszelkie witaminowo-mikroelementowe właściwości. Staje się bezwartościową mieszaniną cukrów.
Na chorobę i nie tylko
Miód, choć smaczny, zdrowy i będący cennym składnikiem naszej diety, sam w sobie nie ma cudownych leczniczych właściwości i nie może być stosowany jako jedyny lek w danej chorobie. Nie zastąpi antybiotyków, nie uzdrowi z depresji, choć poprzez skojarzenie ze słońcem latem oraz przez słodki smak – poprawia humor. Nie wyleczy z anginy, ale jego działanie antybakteryjne i uodporniające przy wsparciu innych metod pomoże zwalczyć infekcje. Miód stanowi bowiem idealne uzupełnienie wielu medykamentów, wraz z nimi tworząc naprawdę skuteczny sposób leczenia.
Nie można powiedzieć, jaki rodzaj miodu jest najsmaczniejszy i najbardziej wartościowy. Różnice w ich składzie, a więc i późniejszym działaniu nie są duże. Miody leśne, spadziowe mają więcej składników mineralnych niż miody nektarowe. Jeżeli nektar, tak jak w przypadku miodu rzepakowego, pochodzi z rośliny uprawianej na skalę przemysłową, to mogą się w nim znaleźć śladowe ilości nawozów mineralnych. Nie ukrywajmy jednak: bardziej niż ludziom szkodzą one jednak pszczołom, które są bardzo wrażliwe na toksyczne substancje. Jeśli owad natknie się na zatruty nektar, nie donosi go nawet do ula. Ginie po drodze.
Nie jest także prawdą, że im miód ciemniejszy, tym szlachetniejszy. Najlepszy jest ten, który najbardziej lubimy.
Jak odtrutka
Miód zmniejsza szkodliwe działanie używek – kawy, alkoholu, papierosów. Dobrze odżywia komórki wątrobowe. Działa też odtruwająco na organizm, ale tylko wtedy, gdy jest spożywany w odpowiedni sposób: przygotowany wieczorem po zalaniu łyżki miodu wodą i wypijany na czczo, rano.
Miód może uczulać
Miód powstaje z pyłków, a więc jest alergenem. Reakcją organizmu na zjedzenie miodu może być wysypka, katar, duszność, a nawet wstrząs anafilaktyczny. W przypadku silnej alergii nie wolno w ogóle jeść miodu.