Szałwia hiszpańska, nazywana również chia, to jednoroczna roślina pochodząca z terenów Ameryki Południowej. Niegdyś nasiona chia nie tylko zaspokajały głód, ale były używane jako środek płatniczy, składnik leków i farb, a nawet ofiara składana bogom. Dzisiaj szałwia hiszpańska traktowana jest jako superfoods.
Szałwia hiszpańska wyrasta do około metra wysokości, a ukryte w kwiatach nasiona mają 1-2,5 mm średnicy i są koloru brązowego lub szarego. Te niepozorne ziarenka zawierają 60% kwasów tłuszczowych omega-3 i 20% omega-6. Nic więc dziwnego, że nazwa chia pochodzi od azteckiego słowa oleisty. Ponadto w nasionach szałwii hiszpańskiej znajdują się takie mikroelementy, jak witamina B3, witamina E, potas, wapń, żelazo, magnez i fosfor.
Kwasy omega-3 w chia
Najważniejszym składnikiem nasion szałwii są bezsprzecznie kwasy tłuszczowe omega-3, co jest szczególnie istotne w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Kwasy omega-3 przyczyniają się do obniżenia ciśnienia, chronią serce oraz pozytywnie wpływają na układ krwionośny. Są potrzebne także w przypadku walki z otyłością i cukrzycą.
Witamina E
Zawarta w chia witamina E, nazywana witaminą młodości, jest silnym przeciwutleniaczem. Zwalcza oznaki starzenia, ma działanie antynowotworowe. Dostarczanie optymalnych dawek witaminy E zapewnia dobry przepływ krwi, przeciwdziała zakrzepom, wspomaga wzrok, wpływa na prawidłowe wytwarzanie męskiego nasienia, jest także szczególnie potrzebna kobietom w ciąży.
Owsianki / puddingi / koktajle
Jak spożywać nasiona szałwii hiszpańskiej? Tak samo jak inne popularne ziarna.Można dodawać je do owsianki, koktajli, płatków, musli i jogurtu, zrobić z nich pudding bądź dorzucić do chlebowej mieszanki. Ważne, aby jak najczęściej pojawiały się w naszej diecie.
I tak na przykład nasiona BeOrganic Chia wystarczy zalać wodą, mlekiem, sokiem, dodać do smoothie, shake’a – odczekać aż nasiona nasiąkną i napęcznieją. Chia można też dodać jako składnik zup, sałatek, deserów oraz wypieków.