Carpaccio z buraków to potrawa nie tylko zdrowa i efektowna, ale też dająca możliwość improwizacji w kuchni. Wystarczy dodać przyprawy, zioła, pestki granatu, podać wszystko z hummusem i efektowane danie gotowe.
Carpaccio z buraków jest świetną propozycją zarówno dla miłośników tradycyjnej kuchni, jak i wegetarian oraz wegan.
Składniki dla 4 osób:
- 1 granat
- 3-4 czerwone buraki
- 2 opakowania hummusu klasycznego,
np. Well Well - oliwa z oliwek
- ocet balsamiczny
- pęczek natki pietruszki
- garść rukoli
- ziarna czarnuszki
- ziarna słonecznika
- tłuczony czarny pieprz
Przygotowanie:
Buraki gotujemy, studzimy, obieramy i kroimy na cienkie talarki, które układamy
na talerzu. Doprawiamy oliwą oraz octem balsamicznym, posypujemy tłuczonym pieprzem. Na buraki nakładamy łyżeczką porcje hummusu. Wszystko przybieramy natką pietruszki, rukolą, ziarnami granatu oraz czarnuszką i prażonym (na suchej patelni) słonecznikiem.
Wskazówka: jeżeli mamy bardzo mało czasu, możemy ekspresowo przygotować carpaccio, kupując ugotowane buraki (zamykane termicznie) – wówczas efektowna potrawa powstanie już w 20 minut.