Gdy tylko robi się ciepło, spotykamy się na garden party na działkach, w przydomowych ogrodach, na miejskich plażach czy w parkach. Przyrządzamy pyszne grillowe smakołyki, rozkoszujemy się słońcem i dobrym towarzystwem.
Jeśli masz ochotę zrobić nietypowe danie z grilla, poniższy przepis jest dla ciebie:
Składniki (6-8 porcji)
- 1 kg mięsa mielonego z kurczaka (ew. indyka) dobrej jakości, możemy też sami zmielić surowe piersi drobiowe
- 1 duży lub 2 mniejsze pęczki świeżej botwinki
- 5 ząbków czosnku
- 1 duża czerwona cebula
- 2–3 solidne łyżki musztardy francuskiej
- 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- nasiona sezamu
- sól, pieprz
Dodatki:
- ketchup, np. Kotlin Łagodny 60% mniej kalorii
- bułki (np. na żytnim zakwasie)
- sałata
- zielone ogórki
- czerwona cebula
- koperek
- ocet balsamiczny (2 łyżki)
- miód (1 łyżka)
- olej
- dowolne warzywa na sałatkę, np. pomidory, rzodkiewki
Przygotowanie:
Zmielone mięso przełóż do dużej miski. Czosnek obierz, drobno posiekaj i dodaj do mięsa. Odetnij od botwinki buraczki, obierz je. Całość umyj. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na 1 łyżce oleju, na patelni. Dodaj pokrojone łodyżki botwinki wraz z częścią pokrojonych jej listków. Pozostałe liście zostaw do przygotowania kanapek. Wlej sok z cytryny, całość wymieszaj i duś ok. 1 minutę. Ostudź. Dodaj do mięsa jajko, musztardę, skórkę z cytryny, otręby i zawartość patelni. Dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku i odstaw na 15 minut (aby otręby napęczniały). Uformuj kotlety, następnie obsyp je sezamem. Przy pomocy silikonowego pędzelka posmaruj ruszt grilla olejem. Grilluj wraz z innymi warzywami na małym ogniu. Buraczki poprzekrawaj na połówki (lub ćwiartki, jeśli są duże). Dodaj do nich 2 łyżki octu balsamicznego i miód. Całość wymieszaj i grilluj wraz z pozostałym jedzeniem. Pod koniec grillowania możesz lekko opiec pieczywo. Ułóż kolejno na bułce warzywa i mięso, polej ketchupem.