Ciasto na Nowy Rok? Proponujemy sprawdzony i szybki przepis na keks autorstwa Kingi Paruzel. Tworząc aromatyczne wypieki, Kinga udowadnia, że nawet najbardziej wymyślne i najsmaczniejsze dania mogą powstać z bardzo prostych, tradycyjnych produktów.

 

czas przygotowania: 15 min

czas całkowity: 50 min

liczba: 12 porcji

 

Składniki:

  • 600 g suszonych owoców np. żurawina, śliwka, morele, rodzynki, figi, daktyle
  • 200 g mielonych migdałów
  • 100 g orzechów np. włoskich, laskowych
  • 3 jajka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cytryna
  • 1 pomarańcza
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Wszystkie suszone owoce wymieszać ze sobą i zalać sokiem wyciśniętym z 1 pomarańczy oraz ekstraktem waniliowym. Odstawić na 10 minut. Zmielone migdały połączyć z solą, cynamonem i gałką muszkatołową. Jajka roztrzepać, dodać do nich skórkę startą z cytryny. Całość przelać do mieszanki suszonych owoców i dobrze wymieszać. Przygotować foremkę o średnicy 25 cm, wykładając ją papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na temperaturę 150 C z funkcją grzania góra-dół. Suche składniki dodać do mokrych i całość dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do przygotowanej formy i piec 60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w ciasto będzie suchy.

Ciasto ostudzić i udekorować lukrem cytrynowym

 Keks-świąteczny_fot.-Kinga-Paruzel

Składniki na lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1-2 łyżki  soku z cytryny
  • 1 łyżka ciepłej wody (opcjonalnie) 

Przygotowanie:

Cukier puder przesiać przez sito. Dodać sok z cytryny i ucierać tak długo, aż powstanie gęstą, błyszcząca masa bez grudek. Jeżeli lukier jest za gęsty, należy dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, a  jeżeli jest za rzadki, więcej cukru pudru.

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.