Święta to czas wielu wspaniałych momentów, między innymi rodzinnego gotowania. Jedną z ulubionych potraw, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole wielu Polaków są tzw. kluski z makiem. Ten pyszny deser jest nie tylko słodki, ale również sycący.

shutterstock_114477997 Składniki:

  • Międzybrodzki Makaron Wstążka – 250 g
  • mak – 100 g
  • bakalie – 100 g
  • mleko – 150 g
  • miód – 50 g

makPrzygotowanie:                                                        

Zmielony dwukrotnie mak parzymy przez około godzinę. Makaron gotujemy al dente, a następnie hartujemy w zimnej wodzie. Łączymy mak oraz makaron z bakaliami, na koniec dodajemy miód. Całość dokładnie mieszamy. Smacznego.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.