Sezon na grzyby w pełni. Dlatego Szef Kuchni Restauracji Filmowej w Warszawie nie tylko serwuje swoim gościom zupę z borowików, ale też dzieli się z nami przepisem na to danie. Wypróbujecie?

 

Składniki:

zupa z borowików

  • 1,5 l litra wywaru z kości i warzyw
  • 50 dag grzybów borowików
  • tłuszcz ( margaryna, olej)
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 10 dag słoniny
  • 1-2 łyżki słoniny mąki
  • ½ szklanki śmietany
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku

Przygotowanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, pokroić w paseczki, usmażyć. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokroić w kosteczkę, zalać wrzącym wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokroić. Słoninę pokroić w kostkę, częściowo stopić, dodać cebulę, usmażyć, oprószyć mąką, lekko zrumienić, połączyć z ziemniakami, grzybami i śmietaną, chwilę pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

 

www.filmowarestauracja.pl

 

 

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.