Na śniadanie, słodki podwieczorek albo do łóżka, ze szklanką mleka. Pulchne, pyszne, rozpieszczające podniebienie. Smakują domowo.

Przepis: Mariola Pomykałarogaliki

Składniki:

250 g masła

3 szklanki mąki pszennej

6 dag drożdży świeżych lub 3 dag drożdży suchych

1 łyżka cukru pudru

1/4 litra kwaśnej gęstej śmietany (18%)

8 g cukru waniliowego

Nadzienie:

dowolna marmolada lub powidła (najlepiej twarda marmolada)

 

Przygotowanie:

Z 1/3 szklanki śmietany, świeżych drożdży (drożdże suche mieszamy z mąką) i cukru zrobić rozczyn. Pozostawić w cieple do wyrośnięcia. Masło posiekać z mąką i cukrem waniliowym. Ciasto powinno przypominać kruszonkę. Dodać wyrośnięty rozczyn i resztę śmietany, zagnieść ciasto. Pozostawić w lodówce na całą noc, przykryte folią. Kolejnego dnia ciasto wyjąć, wyrobić. Rozwałkować na grubość około 4 mm i przy pomocy naprawdę dużego talerza wyciąć koło, podzielić je na 8 części, jak pizzę, na każdym trójkącie kłaść łyżeczkę marmolady, zwijać w kierunku wierzchołka trójkąta, formując rogalika. Układać na wysmarowanej tłuszczem formie lub na papierze do pieczenia.

Piec w temperaturze 190ºC przez 15-20 minut, aż rogaliki będą rumiane. Polukrować lub obsypać cukrem pudrem.

Smacznego!

 

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.