Problem nadwagi oraz otyłości jest coraz bardziej powszechny wśród dzieci i młodzieży. Brak profilaktyki lub odpowiedniej reakcji ze strony rodziców może doprowadzić do zaburzeń zdrowotnych.

 

Statystki pokazują, że z roku na rok rośnie liczba uczniów zmagających się z nadmiernymi kilogramami. Ostatni raport WHO wykazuje, że z nadwagą zmaga się aż 29% 11-latków w Polsce. Rodzice dzieci, u których pojawia się nadwaga, często bagatelizują problem, zrzucają winę na okres dojrzewania lub w ogóle nie dostrzegają niepokojących symptomów. Przyczyną kłopotów są przede wszystkim nieprawidłowe nawyki żywieniowe, jak również brak kontroli nad tym, co dziecko zjada w ciągu dnia, a także przekarmianie młodego organizmu jeszcze w okresie niemowlęcym. W konsekwencji otyłe nastolatki mają niższą samoocenę, narażone są na krytykę i wyśmiewanie przez rówieśników. Najlepszym rozwiązaniem powinna być jak najszybsza reakcja ze strony rodziców. Dopasowanie odpowiedniej diety, pomocnej w unormowaniu wagi, nie jest jednak łatwym zadaniem. Kuracja odchudzająca musi bowiem uwzględniać dynamiczny proces wzrostu i rozwoju, który wymaga dostarczania wszystkich niezbędnych składników odżywczych, aby mógł on przebiegać prawidłowo. O poradę warto zatem poprosić dietetyka. Specjalista ustali dokładne przyczyny nadwagi, wskaże niewłaściwe przyzwyczajania i skomponuje jadłospis dopasowany do indywidualnych potrzeb.

Walka z niezdrowymi nawykami

Największym problemem w walce z kilogramami u dzieci i młodzieży jest wyeliminowanie z diety kalorycznych produktów, takich jak słodycze, słone przekąski, wysokotłuszczowe fast foody oraz słodkie napoje gazowane. Młode osoby spożywają coraz więcej dań zawierających puste kalorie, niekiedy nawet zastępują nimi podstawowe posiłki. – Przysmaki zawierające zbyt dużą ilość tłuszczów nasyconych (np. pizza, chipsy), a także słodycze i napoje gazowane powodują zakwaszenie organizmu, przyczyniają się tym samym do problemów z układem trawienia, pogorszenia stanu skóry i włosów, a nawet apatii i nadciśnienia – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyczka z Centrów Naturhouse.

Dopasowany jadłospis

Ogromną rolę w utrzymaniu prawidłowej wagi dziecka, odgrywają regularne posiłki. Całodniowe menu powinno się składać z pięciu lekkostrawnych dań, spożywany o ustalonych porach. Co więcej, dieta musi zawierać wszystkie składniki odżywcze, takie jak witaminy, węglowodany, białko, tłuszcze czy minerały, potrzebne do prawidłowego rozwoju organizmu. Niezwykle ważnym elementem jest mleko oraz mleczne produkty fermentowane, które dostarczają wapń i witaminę D, niezbędne dla właściwej budowy kości (ich niedobór może powodować krzywicę). W codziennym jadłospisie powinny się również znaleźć węglowodany złożone w postaci razowego pieczywa, makaronów czy płatków owsianych, stanowiące nieocenione źródło energii. – Nie można także zapomnieć o dostarczeniu dziecku odpowiedniej ilości białka czyli produktów bogatych w aminokwasy – chudego mięsa, ryb (min. 3 razy w tygodniu) oraz warzyw strączkowych. W diecie ucznia należy uwzględnić składniki zawierające magnez oraz witaminę E, wspomagające pracę mózgu i redukujące skutki zmęczenia, takie jak orzechy, migdały oraz gorzka czekolada. Nieodzownym elementem są oczywiście owoce i warzywa, dostarczające witamin oraz minerałów potrzebnych do prawidłowego rozwoju – dodaje dietetyczka.

Pomoc rodziców

Zadaniem rodziców jest dbanie zarówno o prawidłowe nawyki żywieniowe dziecka, jak i o sposób spędzania wolnego czasu. Młody organizm potrzebuje dużo ruchu, zwłaszcza na świeżym powietrzu. Wspólne uprawianie sportów czy wycieczki za miasto są dobrą metodą na odciągniecie pociechy od telewizora i komputera. Duże znaczenie dla jego zdrowia ma także odpowiednia dawka snu, niezbędna do regeneracji oraz prawidłowego rozwoju.

Centrum Naturhouse

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.