Truskawki mają niezwykle dobroczynny wpływ na nasz organizm. Oczyszczają go z toksyn, poprawiają przemianę materii oraz wygląd cery i włosów. Sprawdzają się w diecie obniżającej poziom cholesterolu. Zwiększają one przyswajalność witaminy C i mają jej więcej niż np. cytryny czy grejpfruty.

 

Sezon na truskawki jest już otwarty. To idealna pora na przygotowanie pysznego koktajlu z tych sezonowych owoców. Przypominamy Wam przepis na niego. Koktajl przygotowuje się łatwo i szybko. Jest  to świetna propozycja na wiosenno-letni deser.

Koktajl bananowo-truskawkowy

 Czas przygotowania: 2 min

Składniki na 6 porcji:

500 g truskawek

3 banany

Garść pokruszonego lodu w kostkach

400 ml mleka

Cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI

Cynamon mielony KOTÁNYI

Wykonanie:

Truskawki zmiksować i przelać do wysokich szklanek (do połowy). Następnie zmiksować banany, cukier z prawdziwą wanilią KOTÁNYI, pokruszony lód i mleko. Do szklanek  ze zmiksowanymi truskawkami powoli wlewać (po łyżce) koktajl bananowy, tak by powstały dwie warstwy. Tak przygotowany koktajl można podawać z bitą śmietaną posypaną cynamonem i udekorowaną listkiem mięty.

Smacznego!

Przepis zostały przygotowany przez Pana Roberta Muzyczkę – szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.