Jabłka, które zyskały ostatnio medialną sławę, to obecnie jedne z najpopularniejszych owoców w Polsce. Są nie tylko smaczne i tanie, ale przede wszystkim zdrowe. Nawet znane angielskie przysłowie „an apple a day keeps the doctor away” mówi, że unikniemy wizyty u lekarza, gdy będziemy codziennie spożywali chociaż jedno jabłko.
Tekst: Karolina Borkowska, dietetyk grupy LUX MED
Jest w tym nieco prawdy. Jabłka mogą być konsumowane w stanie świeżym, jako owoce deserowe oraz w postaci przetworzonej jak np. soki, kompoty, konfitury. Owoce te są bogate w biologicznie czynne związki, wśród których za główne substancje prozdrowotne uważa się błonnik pokarmowy, związki fenolowe, witaminę C oraz potas. Jabłka zawierają dużą ilość pektyn (frakcja błonnika pokarmowego), które odgrywają istotną rolę w regulacji zaburzeń gospodarki lipidowej – nie tylko dlatego, że obniżają stężenie cholesterolu, chroniąc tym samym przed rozwojem miażdżycy i zawałami serca, ale regulują również procesy trawienne i przeciwdziałają uciążliwym zaparciom. Z kolei związki fenolowe obniżają ciśnienie tętnicze krwi. Ponadto zawarta w jabłkach spora dawka witaminy C korzystnie wpływa na wzmocnienie odporności organizmu i walkę z drobnoustrojami, a związki krzemu i cynku znacznie poprawiają kondycję włosów czy paznokci. Warto też dodać, że owoce te są doskonałą przekąską dla osób, które dbają o dietę i walczą z otyłością, gdyż w 100 g jabłek jest zaledwie 50 kcal.