Dlaczego półkilogramowy bochenek chleba w supermarkecie może kosztować 2 zł, podczas gdy w dobrej piekarni za podobny trzeba zapłacić co najmniej 5-6 złotych? Czy pieczywo może być w ogóle zdrowe? Na nasze pytania odpowiedział Vincent Gauthier, właściciel piekarni i kawiarni.

Vincent_08Vincent Gauthier z zawodu jest piekarzem. Gdy z Francji przeprowadził się do Polski, było jasne, że swoją pracę i pasję będzie kontynuował, wypiekając chleby, bagietki i croissanty. Dwa lokale działające pod szyldem Cafe Vincent w Warszawie, choć niewielkie, należą dziś do najpopularniejszych w stolicy miejsc ze świeżym pieczywem.

Czy chleb może być zdrowy?

„Pieczywo jest bardzo zdrowe, ale pod warunkiem, że wyrabia je się i wypieka tradycyjnymi metodami, najlepiej na zakwasie, z użyciem mąki ekologicznej zawierającej błonnik” – mówi właściciel Cafe Vincent. „Gdy jemy zwykłe pieczywo, z organizmu wypłukiwane są cenne minerały. Ale gdy spożywamy pieczywo przygotowane na zakwasie, minerały zostają zachowane. Dlatego takie pieczywo jest szczególnie polecane kobietom w ciąży, osobom starszym oraz mającym osteoporozę.”

Zdrowe pieczywo to także zasługa odpowiedniej mąki oraz dodatków – np. chleb z dodatkiem pięciu ziaren zawiera cenne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega 3.

Mniej konserwantów – dłuższa świeżość

Czasem możemy spotkać się z opinią, że pieczywo, które jest długo świeże, pozostaje takie ze względu na konserwanty. Vincent Gauthier zapewnia, że jest zupełnie odwrotnie.

„Pieczywo na zakwasie jest dłużej świeże, ponieważ zakwas blokuje powstawanie grzybów i pleśni. Ale nawet bez zakwasu uzyskanie dłuższej świeżości jest możliwe, gdy fermentacja ciasta trwa odpowiednio długo i gdy woda nie paruje zbyt szybko. Tak przygotowany chleb nie kruszy się i jest elastyczny” – zapewnia piekarz.

A co z francuską bagietką?

Zdaniem Gauthiera dobra bagietka, bez względu na to, z jakiej mąki zostanie zrobiona, powinna mieć chrupiącą skórkę. W środku ciasto musi mieć dziury (znak, że została dobrze wypieczona) i być sprężyste – gdy je naciśniemy, powinno wrócić do poprzedniej pozycji. Ważny jest także kremowy kolor, odpowiedni poziom wilgotności, no i oczywiście smak – bagietka nie powinna być za słona.

Pieczywo wymaga cierpliwości

Dobry chleb powinien być ręcznie wyrabiany. Potem odstawiany jest na 20 godzin – tyle czasu potrzeba, aby w naturalny sposób wyrósł. Dopiero po tym czasie pieczywo wstawiane jest na pół godziny do pieca. Dzięki temu ma czas, żeby wyrosnąć i wydobyć wszystkie potrzebne właściwości ze swych składników.

„Drobne przyjemności pozwalają czuć się szczęśliwym na co dzień. Nie trzeba dużo, by być zadowolonym z życia. Mi wystarczy świeża, pachnąca bagietka, masło i np. plasterek dobrej szynki. Proste rzeczy mogą być bardzo dobre” – zapewnia Vincent Gauthier i przekonuje, że jakość tego, co jemy, stanowi o jakości naszego życia.

Vincent_14

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.