Herbaty na bazie owoców i ziół zawdzięczają swoją niebywałą popularność bogatemu bukietowi smakowemu i silnemu aromatowi. Za regularnym spożywaniem takich napojów przemawia również pozytywny wpływ na samopoczucie oraz względy zdrowotne. Co kryje w sobie filiżanka naparu?
Dobroczynne właściwości naturalnych ziół i owoców wykorzystywane są od lat zarówno w medycynie niekonwencjonalnej, jak i ludowej. Zwiększanie odporności, oczyszczenie organizmu, odżywienie skóry i włosów, pobudzenie układu krążenia czy ukojenie nerwów – to tylko niektóre z pozytywnych rezultatów regularnego spożywania owocowych i ziołowych naparów. Wykorzystanie w pełni ich wpływu na nasze zdrowie i samopoczucie będzie możliwe dzięki wyborowi wysokiej jakości mieszanki. O czym warto pamiętać przy jej zakupie?
Napary owocowe
Ze względu na walory smakowe, mieszanki owocowe są lubiane zarówno przez dorosłych, jak i dzieci. Napary na ich bazie, podawane na gorąco, są dobrym sposobem na rozgrzanie organizmu, a w wersji na zimno – zdrową alternatywą dla soków i słodzonych napojów. „Kwestią decydującą przy wyborze tego typu mieszanki jest jej skład. Choć zwyczajowo nazywane herbatami, nie są komponowane z liści herbaty, ale naturalnego suszu owocowego. Po zalaniu wrzątkiem, wydobywa się jego bogaty bukiet smakowy” – tłumaczy Joanna Sobyra z Segafredo Zanetti Poland. „Popularnym składnikiem, wykorzystywanym jako baza mieszanek owocowych jest hibiskus, gwarantujący nie tylko głęboki smak naparu, ale również – dzięki zawartości witamin i polisacharydów, pozytywny wpływ na naszą odporność” – dodaje ekspert.
Jakich innych składników warto szukać w składzie herbat owocowych? Dobrą propozycją, szczególnie w walce z drobnymi infekcjami, będzie bogaty w witaminę C susz z dzikiej róży i malin. Zwolennikom zdecydowanych smaków polecana jest natomiast trawa cytrynowa. Oprócz orzeźwiającego aromatu, taka herbata pomoże oczyścić organizm i obniżyć poziom cholesterolu. Co ciekawe, badania naukowe potwierdzają, że dzięki zawartości cytralu, napar ten ma również działanie antynowotworowe. Wielbicielom egzotyki do gustu przypadną natomiast mieszanki, w których wykorzystano mango. Wśród jego dobroczynnych właściwości wymieniane jest zapobieganie chorobom sercowo-naczyniowym, oczyszczenie organizmu oraz normowanie poziomu cholesterolu.
Napary ziołowe
Napary ziołowe tworzone są zazwyczaj z odpowiednio wyselekcjonowanych suszonych liści lub kwiatów dobroczynnych roślin. Podobnie, jak w przypadku mieszanek owocowych, nie zawierają one liści herbaty. Brak teiny (herbacianej kofeiny) sprawia, że z powodzeniem mogą być podawane także dzieciom.
Wśród najchętniej stosowanych ziół wyróżnia się mięta. Dzięki właściwościom rozkurczowym i poprawiającym trawienie, jest ona powszechnie wykorzystywana w walce z dolegliwościami układu pokarmowego. Stosowana wieczorem korzystnie wpłynie na sen, rozluźniając i uspokajając organizm. Podobnymi właściwościami cechuje się również rumianek. Ze względu na łagodne działanie, jego napar może być podawany dzieciom od drugiego miesiąca życia. Osobom borykającym się z alergiami, polecana jest natomiast herbata zawierająca werbenę. Napój na jej bazie działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie, zwalcza uczucie zmęczenia i napięcia nerwowego. Wyciąg z tej rośliny cechuje się pozytywnym oddziaływaniem na układ moczowy. Wartym stosowania ziołem jest również melisa, znana ze swych rozluźniających i uspokajających właściwości. W połączeniu z trawą cytrynową czy suszem z cytrusów, wzmacniane jest jej działanie przeciwwirusowe, dzięki czemu sprawdzi się jako wzmocnienie np. podczas leczenia opryszczki. Pozytywny wpływ na błonę komórkową sprawia, że melisa jest uznawana również za skuteczny środek opóźniający proces starzenia.