Jest zdecydowanie najpopularniejszym warzywem w Polsce. Chętnie sięgają po nią dorośli i dzieci. Jest doskonała zarówno w formie surowej, gotowanej, a także w postaci soku. Jest na tyle popularna, że doczekała się już swojego święta. 5 kwietnia będziemy obchodzić Dzień Marchewki.     

dzień marchewkimarchewka 2Dzień Marchewki obchodzony jest już od kilku lat i z roku na rok zyskuje coraz większą popularność wśród Polaków, szczególnie tych najmłodszych. Dlaczego marchewka zyskała taką popularność?

Marchewka liczy sobie już kilka tysięcy lat, a jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny. Mimo że kojarzy nam się z intensywnym kolorem pomarańczowym, do XVI wieku znana była tylko pod białą postacią. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej najpopularniejszą, pomarańczową odmianę. Co ciekawe, obecnie występuje w odmianach białej, żółtej, fioletowej i tęczowej.marchewki

Nie tylko sok

Marchew była i jest stosowana jako roślina pastewna, a jej jadalne odmiany pojawiły się dopiero w XVI wieku. Jest to najczęściej wykorzystywane warzywo w przetwórstwie spożywczym – można z niej przyrządzić soki oraz mnóstwo smacznych dań, sałatek, a także deserów. Ciekawostką jest, że w Portugalii jest używana jako owoc do produkcji dżemu, który jest zarejestrowany jako produkt narodowy. Marchewka to także podstawowy składnik coraz popularniejszych ciast marchewkowych, które pochodzą z USA. W Polsce, na Lubelszczyźnie, przybrały one formę marchewkowych rolad z makiem i bakaliami.

Źródło witamin

Dzień MarchewkiMarchewka to pierwsze warzywo, które podaje się niemowlętom, ze względu na jej lekkostrawność i łatwe przyswajanie przez organizm. To warzywo należy do najbogatszych
w składniki odżywcze i witaminy, m.in.: beta-karoten, witaminy B1, B2, B6, C, E, H, K, PP, wapń, żelazo, potas, magnez czy kwas foliowy. Marchew to także smaczna przekąska dla wszystkich dbających o linię. Posiada bardzo mało kalorii, w 100 gramach, czyli małej marchewce znajdziemy ich tylko 35. Co bardzo istotne, to wspaniałe warzywo nie traci swoich cennych właściwości podczas obróbki termicznej np. gotowania, więc bez obaw możemy spożywać ją w ulubionej formie.

Beta-karoten

Najcenniejszym składnikiem marchewki i soków marchwiowo-owocowych jest beta-karoten, czyli prowitamina A. Niezależnie od naszego wieku, pełni w organizmie niezwykle istotną rolę – pomaga w utrzymaniu prawidłowego widzenia, o czym szczególnie powinny pamiętać osoby, które spędzają sporo czasu przed telewizorem lub komputerem. Prowitamina A odpowiada także za prawidłowy wzrost oraz budowę kości i zębów.

Z marchwi można również wyprodukować olej wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym, który wpływa na wzmocnienie odporności człowieka, pomaga zadbać
o ładną i promienną cerę, a także o lśniące włosy i mocne paznokcie.

Kubuś marchewkowy

Kubuś_marchew_banan_jabłko_butelkaKubuś GO_multiwitamina_butelkaPrzekąska w postaci soku Kubuś jest idealnym uzupełnieniem diety dzieci i dorosłych, gdyż sok jest przygotowywany wyłącznie z naturalnych składników, takich jak przeciery
z marchwi i innych owoców. Dzięki temu posiada wszystkie składniki, które występują
w świeżych owocach i warzywach: błonnik, składniki mineralne, beta-karoten (witamina A)
a także dodatkowo witaminę C.

Soki Kubuś są dostępne w kilku liniach, w oryginalnych kompozycjach smakowych, łączących marchewkę z m.in.: bananem, jabłkiem, maliną, pomarańczą, a nawet miodem. Nie zawierają barwników ani konserwantów.

Marchewkę warto docenić i rozpoczynając świętowanie 5 kwietnia, wprowadzić ją do swojej diety każdego dnia. Jedzmy na surowo, pijmy soki marchwiowe, dodajmy do dań.

 

 

 

 

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.