Laktoza to składnik mleka i produktów mlecznych. W procesie trawienia jest wchłaniany przez organizm w postaci cukrów prostych. Jednak u osób z niedoborem lub zaburzoną aktywnością laktazy, czyli enzymu odpowiedzialnego za trawienie laktozy w organizmie może powodować różne dolegliwości.
To dla nich właśnie przeznaczona jest Flora light do smarowania pieczywa bez laktozy, która zastępuje masło czy inne produkty zawierające w swym składzie mleko. Flora light to również doskonały składnik zbilansowanej diety dla każdego, w tym także osób dbających o linię, ponieważ jedna jej porcja to tylko 25 kcal.
Zalecenia żywieniowe rekomendują ograniczenie spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i zastępowanie ich nienasyconymi zarówno w diecie osób zdrowych, jak i tych mających podwyższony poziom cholesterolu. Bez względu jednak na stan zdrowia, tłuszcz jest niezbędnym składnikiem naszej diety. Około 30% spożywanej energii dziennie powinno pochodzić właśnie z tłuszczu. Ważna jest jednak jego jakość. Flora light doskonale wpisuje się w te zalecenia – zawiera 70% mniej nasyconych kwasów tłuszczowych niż masło i dostarcza ponad 1000 razy więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 i 6 niż masło. Ten korzystny skład tłuszczów uzyskiwany jest poprzez unikalną kompozycję olejów roślinnych – słonecznikowego, lnianego, palmowego oraz rzepakowego. Ponadto produkt wzbogacony jest w witaminy A i D.
Flora light spełnia rygorystyczne kryteria Programu „Wiem, co wybieram”. Logo Programu umieszczone na opakowaniu oznacza, że zawartość tłuszczów nasyconych, tłuszczów trans,
soli (sodu) oraz cukru w danym produkcie jest zgodna z międzynarodowymi zaleceniami żywieniowymi.