Chcesz wiedzieć, co drzemie w kremie? Umiesz rozszyfrować długą listę substancji wchodzących w skład twojego ulubionego kosmetyku? Przeczytaj, czym jest INCI i dlaczego jest tak ważne dla zdrowia i urody.
Glycerin, propanediol, panthenol. Skład kosmetyków podany na etykiecie produktu dla wielu osób brzmi tajemniczo. Umiejętność jego rozszyfrowania ma fundamentalne znaczenie dla bezpieczeństwa stosowania. Dlatego stworzono specjalny system nazewnictwa określany jako INCI (Międzynarodowe Nazewnictwo Składników Kosmetycznych). Na jego podstawie eksperci Clareny opracowali krótki kurs czytania składów kosmetycznych.
Pierwsze miejsce zajmuje baza kosmetyczna, która jest podstawą do wyrobu odpowiedniego preparatu. Pełni rolę nośnika pozostałych składników, jednocześnie wpływa na gęstość preparatu, a tym samym również na szybkość wchłaniania substancji biologicznie czynnych. Jest to możliwe dzięki temu, że część składników stanowiących bazę kosmetyczną wnika do warstwy rogowej naskórka torując bądź przeciwnie – blokując drogę innym komponentom preparatu tak, by ich lokowanie nastąpiło w dokładnie zaplanowanym miejscu optymalnym dla ich działania. Głównym składnikiem bazy kosmetycznej zazwyczaj jest woda. Na jej bazie powstają lekkie, szybko wchłaniające się kremy. Kolejnym składnikiem bazy może być olej, który najczęściej jest bazą olejków do ciała, płynów olejowych do kąpieli. W skład bazy kosmetycznej może wchodzić również alkohol. Dobór odpowiedniej bazy kosmetycznej pozwala sterować procesami transportu substancji czynnych w głąb skóry, co stanowi podstawę działania każdego kosmetyku.
E jak emulgatory
Drugie miejsce na etykiecie kosmetyków zajmują emulgatory. Substancje te ułatwiają łączenie się ze sobą dwóch faz: wodnej i olejowej celem wytworzenia emulsji. To dzięki nim natychmiastowo „odczuwamy” kosmetyki. „Jednym z wykorzystywanych w kosmetyce emulgatorów jest alkohol cetearylowy i jego pochodne. Emulgatory stabilizują również emulsję, regulują lepkość preparatu jednocześnie nadając skórze elastyczności, gładkości, atłasowego wyglądu. Stężenie emulgatora w preparacie kosmetycznym waha się najczęściej w zakresie 1-20%” – mówi Karolina Chrobot, specjalista ds. wdrożeń marki Clarena.
Aby powstał pełnowartościowy kosmetyk, potrzebne są zarówno emulgatory, jak i emolienty, które odpowiadają za działanie długofalowe. To one pozostawiają na skórze tzw. „film”. Emolienty to substancje dodawane do kosmetyku celem zwiększenia stopnia natłuszczenia, zmiękczenia i wygładzenia skóry. Często też odgrywają rolę „nawilżacza”. Głęboko nawadniają skórę poprzez wprowadzenie, zatrzymanie wody i zablokowanie kanałów, którymi jest ona naturalnie wydzielana na zewnątrz. Dodatkowo wchłaniają one wodę z otoczenia, dzięki czemu powierzchnia skóry jest stale nawilżona. Emolienty są odpowiedzialne za efekt „błyszczenia się” skóry po aplikacji kosmetyku. Każdy zna co najmniej jeden emolient – masło shea. Nawilża, natłuszcza skórę, koi podrażnienia i pomaga minimalizować przebarwienia.
S jak składniki aktywne
Gdy mamy bazę kosmetyku, potrzebujemy składników aktywnych poprawiających kondycję skóry. Ekstrakty roślinne, humektanty, antyoksydanty, proteiny, składniki łagodzące – to duże grupy skupiające poszczególne składniki aktywne. Ekstrakt z alg to ekstrakt roślinny znany ze swoich właściwości przeciwstarzeniowych, nawilżających i przeciwzapalnych. Zawiera witaminy B, C i E, które służą pięknej skórze. Zbawiennym o tej porze humektantem jest kwas hialuronowy o silnych właściwościach higroskopijnych, który wiąże wodę, zapobiegając jednocześnie jej przeznaskórkowej ucieczce. Z kolei antyoksydantem, który jednocześnie minimalizuje przebarwienia jest dobrze znana witamina C, stosowana przez nas najczęściej w czasie choroby. „Lista składników kosmetycznych jest bardzo długa i wciąż się powiększa. Aby dobrze zrozumieć działanie produktu, po który sięgamy, należy szczegółowo zapoznać się z każdą substancją wyszczególnioną w INCI z osobna. Z pomocą przychodzą tabele z dokładnymi opisami składników” – mówi ekspert Clareny.
Tabele INCI są dostępne w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej:
http://eurlex.europa.eu/LexUriServ/site/pl/oj/2006/l_097/l_09720060405pl00010528.pdf