Chyba każda z nas choć raz zastanawiała się nad przepisem na danie z ekranu. Paulina Wnuk poszła o krok dalej – stworzyła blog zainspirowany filmową kuchnią – właśnie opublikowany w wersji książkowej.
Tekst: Magdalena Pomykała
Przy zastawionym stole często rozgrywają się kluczowe dla akcji sceny, a wielu filmów wprost nie da się obejrzeć do końca bez myśli o zawartości naszej lodówki. Niektóre sceny są tak „smakowite”, że często nie pamiętamy dialogów, za to wręcz czujemy zapach potraw. Inne zaś stały się kultowe właśnie dzięki obecności w nich jedzenia – chyba prawie każdy pamięta dialogi z „Pulp Fiction” o naturze burgerów, ucztę z mikrofalówki pozostawionego w domu Kevina czy słodkości Amelii.
Często mamy ochotę odtworzyć smaki z naszych ulubionych filmów i seriali – teraz zadanie mamy ułatwione. Od „Gotowych na wszystko”, poprzez „Harrego Pottera” aż po „Ojca Chrzestnego” – „Kuchnia filmowa” przybliża nam przepisy na dania prosto z ekranu. Sławne drinki z „Seksu w wielkim mieście”, włoskie spaghetti, którym zajadała się Julia Roberts, w przerwach pomiędzy modlitwą i poszukiwaniem miłości, czy czekoladowa tarta odważnej służącej Minny – filmowe potrawy okazują się proste i jednocześnie niezwykłe. Idealne na kolację z dobrym filmem.
Poniżej jeden ze smakowitych przepisów z książki – w sam raz na chłodne jesienne wieczory. Czy zgadniecie, z jakiego filmu pochodzi to danie?
Kanapka Croque – Monsieur
2 porcje
4 kromki chleba pszennego (można obciąć skórkę)
1 łyżeczka musztardy diżońskiej
4 plastry sera Gruyère + 2 łyżki startego do posypania po wierzchu
4 plastry dobrej szynki
1 łyżka maki
2 łyżeczki masła + odrobina do posmarowania kromek chleba
¾ szklanki mleka
Szczypta gałki muszkatołowej, sól, pieprz
Zrób sos beszamelowy: do niedużego garnka wsyp mąkę, dodaj masło i mleko. Podgrzewaj, mieszając, aż składniki się połączą. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Kromki chleba posmaruj masłem z jednej strony. Rozgrzej patelnie i opiecz je na złoto od strony posmarowanej masłem. Na dwóch kromkach z nieopieczonej strony połóż ser, potem szynkę, przykryj dwiema pozostałymi kromkami. Ułóż kanapki na niewielkiej blaszce, zalej sosem beszamelowym i posyp startym serem. Zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż ser z wierzchu się stopi i lekko zarumieni. Gotowe kanapki posmaruj musztardą.
„Kuchnia filmowa”, na podstawie bloga From Movie To The Kitchen/Wydawnictwo Otwarte