Sezon na śliwki trwa. Jesienią smażymy z nich powidła, dodajemy do ciast i mięs. Klasyka. A gdyby tak poeksperymentować trochę i wrzucić śliwki do zapiekanki z kaszy gryczanej albo do kremu z buraka? Spróbujcie. 

Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Suszone mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie wspomaga procesy trawienia, dlatego też te owoce zalecane są jako uzupełnienie diety. Są niezastąpione dla osób, dbających o linię z racji na zawartość błonnika. Posiadają również sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na układ nerwowy, zalecane przy dużym wysiłku umysłowym lub fizycznym. Ze względu na dużą zawartość miedzi, ich spożywanie dobrze wpłynie na kondycję włosów i paznokci.

Śliwki przez cały rok

Wrzesień to moment, kiedy rozpoczynają się zbiory najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych śliwek z odmiany Ashlock, które doskonale nadają się do suszenia. Plantatorzy z odległych zakątków w Chile zbierają owoce, które podczas delikatnego procesu suszenia zachowają to, co mają w sobie najlepsze: witaminy i składniki mineralne.

Chilijskie śliwki są idealne do suszenia, dzięki temu, że w Ameryce Południowej skąd pochodzą, przez długi czas mogą bez problemów dojrzewać na słońcu. Ogrzane gorącym słońcem owoce nawet po wysuszeniu pozostają słodkie i soczyste. Polskie śliwki, choć tak samo smaczne, niestety z powodu dojrzewania w mniejszym nasłonecznieniu bywają kwaśne i nie zawsze nadają się do suszenia.

Pieczone fioletowe warzywa

Składniki:

  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 1 czerwona cebula
  • 2 fioletowe ziemniaki
  • 1 brokuł
  • 200 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
  • 100 g rodzynek sułtańskich
  • 1 opakowanie kiełków np. lucerny
  • 1 szklanka soku z porzeczki
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z limonki

Przygotowanie:

Warzywa szatkujemy i kroimy na drobne kawałki. Delikatnie podsmażamy na patelni, dodajemy 50 g suszonych śliwek i rodzynki. Pozostałe śliwki moczymy przez ok. 30 minut w szklance soku, a następnie podsmażamy wszystkie składniki na patelni do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, gotowy mus blendujemy. Polewamy nim pozostałe warzywa. Wszystko przyprawiamy według uznania i dodajemy sok z limonki. Gotowe warzywa ozdabiamy kiełkami. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.

Zapiekanka z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 3 duże ziemniaki
  • 1 mała główka czerwonej kapusty
  • 100 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie podsmażamy. Następnie lekko podgotowaną kaszę gryczaną przekładamy do formy do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Całość zalewamy czerwonym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy ciepłe. Zapiekanka może stanowić danie lub być dodatkiem np. do mięs.

Krem z buraka z kozim serem i suszonymi śliwkami

Składniki:

  • 0,5 kg buraków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 100 g sera koziego
  • 100 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
  • gałązki świeżego tymianku
  • 75 g orzechów pinii
  • sól i pieprz do smaku
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie:

Buraki dokładnie myjemy, kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy gałązki tymianku i zawinięte w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż staną się miękkie. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy upieczone buraki, suszone śliwki i przyprawy. Całość gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy na gładki krem, dodajemy pokruszony kozi ser (połowę). W zależności od upodobań przyprawiamy. Przed podaniem krem ozdabiamy pozostałym serem oraz orzechami pinii.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.