Sezon na śliwki trwa. Jesienią smażymy z nich powidła, dodajemy do ciast i mięs. Klasyka. A gdyby tak poeksperymentować trochę i wrzucić śliwki do zapiekanki z kaszy gryczanej albo do kremu z buraka? Spróbujcie.
Owoce śliwki mają wiele cennych właściwości. Suszone mają pięć razy więcej witaminy A oraz błonnika niż świeże owoce. Systematyczne jedzenie 3 suszonych śliwek dziennie wspomaga procesy trawienia, dlatego też te owoce zalecane są jako uzupełnienie diety. Są niezastąpione dla osób, dbających o linię z racji na zawartość błonnika. Posiadają również sporo witamin z grupy B, dzięki czemu wpływają łagodząco na układ nerwowy, zalecane przy dużym wysiłku umysłowym lub fizycznym. Ze względu na dużą zawartość miedzi, ich spożywanie dobrze wpłynie na kondycję włosów i paznokci.
Śliwki przez cały rok
Wrzesień to moment, kiedy rozpoczynają się zbiory najsmaczniejszych i najbardziej aromatycznych śliwek z odmiany Ashlock, które doskonale nadają się do suszenia. Plantatorzy z odległych zakątków w Chile zbierają owoce, które podczas delikatnego procesu suszenia zachowają to, co mają w sobie najlepsze: witaminy i składniki mineralne.
Chilijskie śliwki są idealne do suszenia, dzięki temu, że w Ameryce Południowej skąd pochodzą, przez długi czas mogą bez problemów dojrzewać na słońcu. Ogrzane gorącym słońcem owoce nawet po wysuszeniu pozostają słodkie i soczyste. Polskie śliwki, choć tak samo smaczne, niestety z powodu dojrzewania w mniejszym nasłonecznieniu bywają kwaśne i nie zawsze nadają się do suszenia.
Pieczone fioletowe warzywa
Składniki:
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 1 czerwona cebula
- 2 fioletowe ziemniaki
- 1 brokuł
- 200 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
- 100 g rodzynek sułtańskich
- 1 opakowanie kiełków np. lucerny
- 1 szklanka soku z porzeczki
- sól i pieprz do smaku
- sok z limonki
Przygotowanie:
Warzywa szatkujemy i kroimy na drobne kawałki. Delikatnie podsmażamy na patelni, dodajemy 50 g suszonych śliwek i rodzynki. Pozostałe śliwki moczymy przez ok. 30 minut w szklance soku, a następnie podsmażamy wszystkie składniki na patelni do uzyskania jednolitej masy. Jeśli zajdzie taka potrzeba, gotowy mus blendujemy. Polewamy nim pozostałe warzywa. Wszystko przyprawiamy według uznania i dodajemy sok z limonki. Gotowe warzywa ozdabiamy kiełkami. Dobrze smakują podane zarówno na ciepło jak i na zimno.
Zapiekanka z kaszą gryczaną i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 3 duże ziemniaki
- 1 mała główka czerwonej kapusty
- 100 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 kieliszek wytrawnego czerwonego wina
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, śliwki kroimy w mniejsze kawałki. Wszystko delikatnie podsmażamy. Następnie lekko podgotowaną kaszę gryczaną przekładamy do formy do pieczenia, dodajemy pozostałe składniki, doprawiamy. Całość zalewamy czerwonym winem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Podajemy ciepłe. Zapiekanka może stanowić danie lub być dodatkiem np. do mięs.
Krem z buraka z kozim serem i suszonymi śliwkami
Składniki:
- 0,5 kg buraków
- 1 litr bulionu warzywnego
- 100 g sera koziego
- 100 g śliwek, np. Całe Owoce Bakalland
- gałązki świeżego tymianku
- 75 g orzechów pinii
- sól i pieprz do smaku
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie:
Buraki dokładnie myjemy, kroimy na pół, skrapiamy sokiem z cytryny dodajemy gałązki tymianku i zawinięte w folię aluminiową wkładamy do piekarnika. Pieczemy do momentu, aż staną się miękkie. Do wcześniej przygotowanego wywaru warzywnego dodajemy upieczone buraki, suszone śliwki i przyprawy. Całość gotujemy przez chwilę, a następnie blendujemy na gładki krem, dodajemy pokruszony kozi ser (połowę). W zależności od upodobań przyprawiamy. Przed podaniem krem ozdabiamy pozostałym serem oraz orzechami pinii.