Święta za pasem! Komponując menu na wielkanocne śniadanie, warto urozmaicić je o zdrowe dodatki. Czy wieniec i babka będą smakowały tak samo z otrębami? Spróbujcie.
Wieniec wielkanocny
Składniki:
- otręby pszenne marki Kupiec (50 g)
- 300 g letniej wody
- 12 g drożdży
- 1 łyżeczki cukru
- 450 g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- otręby owsiane marki Kupiec do posypania
Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.
Babka wielkanocna
Składniki:
- zarodki pszenne marki Kupiec (1 szklanka)
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z zarodkami i proszkiem do pieczenia. Masła roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszytko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.