Święta za pasem! Komponując menu na wielkanocne śniadanie, warto urozmaicić je o zdrowe dodatki. Czy wieniec i babka będą smakowały tak samo z otrębami? Spróbujcie.  

 Wieniec1-1

Wieniec wielkanocny

Składniki:

  • otręby pszenne marki Kupiec (50 g)
  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • otręby owsiane marki Kupiec do posypania

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

2baba wielkanocna-1

Babka wielkanocna 

Składniki:

  • zarodki pszenne marki Kupiec (1 szklanka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z zarodkami i proszkiem do pieczenia. Masła roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszytko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.