Święta za pasem! Komponując menu na wielkanocne śniadanie, warto urozmaicić je o zdrowe dodatki. Czy wieniec i babka będą smakowały tak samo z otrębami? Spróbujcie.  

 Wieniec1-1

Wieniec wielkanocny

Składniki:

  • otręby pszenne marki Kupiec (50 g)
  • 300 g letniej wody
  • 12 g drożdży
  • 1 łyżeczki cukru
  • 450 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • otręby owsiane marki Kupiec do posypania

Przygotowanie:
Drożdże i cukier rozpuścić w wodzie. Dodać mąkę, otręby, sól i oliwę, wymieszać, a następnie wyrobić ręką na gładką i elastyczną masę. Uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie ciasto podzielić na cztery części i każdą z części podzielić na trzy części. Kawałki ciasta uformować w wałeczki około 25 cm. Składać po trzy i spleść cztery warkocze. Zwinąć, formując wianki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować wodą i posypać otrębami. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C.

2baba wielkanocna-1

Babka wielkanocna 

Składniki:

  • zarodki pszenne marki Kupiec (1 szklanka)
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Białka rozdzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać żółtka. Mąkę wymieszać z zarodkami i proszkiem do pieczenia. Masła roztopić. Masę jajeczną wymieszać z mąką, następnie dodać roztopione masło i wszytko delikatnie wymieszać. Przelać do natłuszczonej formy do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C około 45 minut. Babkę wyjąć z formy i odstawić do ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.