Więcej witaminy C niż w cytrynie. Dzięki zawartości fitocydów – właściwości bakteriobójcze. A do tego smak, bez którego nie wyobrażamy sobie lata. O czym mowa? O truskawkach!
Wiele osób uwielbia je jeść garściami. Pamiętajmy jednak, że można z nich również przygotować pyszne desery. Jogurt truskawkowy, truskawkowe lody czy doskonały truskawkowy mus z bitą śmietaną. W ich przygotowaniu pomoże Thermomix – wielofunkcyjne urządzenie kuchenne, które łączy w sobie 12 funkcji, m.in. gotowanie w wodzie i na parze, podgrzewanie, emulgowanie czy wyrabianie ciasta. Dzięki niemu gotowanie jest proste i przyjemne.
Mus truskawkowy z bitą śmietaną
Składniki:
- 300 g śmietany 30%
- 500 g świeżych truskawek
- 50 g cukru pudru
Na noże w naczyniu miksującym nakładamy motylek. Wlewamy śmietanę, ubijamy 40 s./obr. Przekładamy do innego naczynia.Do naczynia miksującego wkładamy truskawki i cukier puder. Rozdrabniamy 20 s./obr. 5. Rozdrobnione truskawki przekładamy do kieliszków na wino. Ozdabiamy bitą śmietaną.