Mimo że ziemniak nie należy do grona najbardziej egzotycznych warzyw, nie można odmówić mu wspaniałych smakowych i kulinarnych walorów.
Ziemniaki, niby nieodłączny element naszej kuchni, a jednak wciąż niedoceniany. A przecież obok puree, kopytek czy placków ziemniaczanych można wyczarować z nich wiele smakowitych potraw. Do tego są sycące, niewymagające i wbrew stereotypom, pełne cennych składników odżywczych i minerałów – od błonnika, białka, po węglowodany czy magnez i potas.
Sposobów na wykorzystanie ziemniaków jest wiele. Na ich bazie możemy stworzyć całe dzienne menu – od śniadania, przez obiad i deser, po kolację. Mogą stanowić główny składnik dania lub jeden z wielu jego elementów. Ziemniaki świetnie komponują się z innymi warzywami, ziołami, a nawet twarogiem czy żółtym serem. Wszystko zależy od twórczej inwencji i chęci. Oto przykład:
Omlet z ziemniakami – tortilla de patatas
Składniki:
- 2 jajka
- 2 ugotowane średnie ziemniaki
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- kawałek sera gruyère
- TABASCO® Habanero Sauce
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- szczypiorek
- sól
- pieprz
- masło lub oliwa z oliwek o smażenia
Przygotowanie:
Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka). Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek. Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.
Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.
Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.