Łatwa w przygotowaniu przekąska o bogatym smaku i aromacie będąca źródłem pełnowartościowego białka sojowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Składniki (2 porcje)
• 1 kostka (180 g) naturalnego tofu Polsoja
• 170 g ananasa z puszki (ok. 5 plastrów)
• 125 ml + 3 łyżki soku ananasowego (z puszki)
• 1 cebula (50 g)
• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
• 1 łyżeczka miodu
• 1 łyżeczka utartego imbiru
• sól i pieprz do smaku
• 2 łyżki oleju do smażenia, najlepiej carotino
Przygotowanie
1. Tofu zawijamy w papierowy ręcznik, przyciskamy czymś ciężkimi odsączamy z wody przez 20 minut.
2. Odsączoną kostkę tofu kroimy na pół, następnie wzdłuż na 3 części i po przekątnej, tak żebyśmy uzyskali 12 trójkątów.
3. Plastry ananasa kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy.
4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 1 minutę, dodajemy tofu i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy ananasa, podsmażamy przez chwilę, dodajemy imbir oraz miód i wlewamy sok ananasowy. Dusimy na średnim ogniu, aż zostanie tylko trochę płynu, a następnie łączymy sok ananasowy (3 łyżki) z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Mieszając krótko podsmażamy.
Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej
Wartość odżywcza
|
w potrawie |
w porcji (180 g) |
w 100 g |
Energia (kcal) |
597,6 |
298,8 |
165,7 |
Białko (g) |
24,5 |
12,2 |
6,8 |
Węglowodany (g) |
70 |
35 |
19,4 |
Tłuszcz (g) |
37,6 |
18,8 |
10,4 |
www.polsoja.com.pl
Mam wszystkie składniki, Nawet tofu Polsoi, ale zamiast ananasa z puszki chciałabym dać prawdziwego. Czym zastąpić syrop spod ananasa??