Łatwa w przygotowaniu przekąska o bogatym smaku i aromacie będąca źródłem pełnowartościowego białka sojowego, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

 

Składniki (2 porcje)

• 1 kostka (180 g) naturalnego tofu Polsoja

• 170 g ananasa z puszki (ok. 5 plastrów)

• 125 ml + 3 łyżki soku ananasowego (z puszki)

• 1 cebula (50 g)

• 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

• 1 łyżeczka miodu

• 1 łyżeczka utartego imbiru

• sól i pieprz do smaku

• 2 łyżki oleju do smażenia, najlepiej carotino

 

Przygotowanie

1. Tofu zawijamy w papierowy ręcznik, przyciskamy czymś ciężkimi odsączamy z wody przez 20 minut.

2. Odsączoną kostkę tofu kroimy na pół, następnie wzdłuż na 3 części i po przekątnej, tak żebyśmy uzyskali 12 trójkątów.

3. Plastry ananasa kroimy na kawałki, cebulę drobno siekamy.

4. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy cebulę, mieszając smażymy przez 1 minutę, dodajemy tofu i podsmażamy przez 2 minuty, następnie wrzucamy ananasa,  podsmażamy przez chwilę, dodajemy imbir oraz miód i wlewamy sok ananasowy. Dusimy na średnim ogniu, aż zostanie tylko trochę płynu, a następnie łączymy sok ananasowy (3 łyżki) z mąką ziemniaczaną i wlewamy na patelnię. Mieszając krótko podsmażamy.

 

Przepis autorstwa pani Marioli Białołęckiej

 

Wartość odżywcza

w potrawie

w porcji (180 g)

w 100 g

Energia (kcal)

597,6

298,8

165,7

Białko (g)

24,5

12,2

6,8

Węglowodany (g)

70

35

19,4

Tłuszcz (g)

37,6

18,8

10,4

 

www.polsoja.com.pl

 

20 komentarzy
  1. Mam wszystkie składniki, Nawet tofu Polsoi, ale zamiast ananasa z puszki chciałabym dać prawdziwego. Czym zastąpić syrop spod ananasa??

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.