Lubisz smaczne i sycące dania, ale i nie masz zbyt wiele czasu na ich przygotowanie? Prosty i szybki przepis na szaszłyki z łososiem i ananasem z pewnością przypadnie Ci do gustu!

q6afns7Zm6BzZpXX5rDZoYehxpCkdX-Jzp-w4rbbzMiZz83PgrKX5te0z6HZiI7JrHp_idifrdmT0I2fvKCVoGt_p66ogYyZztK4n9ZmgNCkYXCqe6fenoygg9yep53k26zYp4ehxpCke3-J3JWd1bXP1cWT2Mbarqag3d2o1aLHz7jKoLSxiaWt

Składniki (8 szaszłyków):

  • 200 g ananasa
  • 250 g filetu z łososia
  • 40 listków mięty
  • 3 gałązki tymianku
  • 3 gałązki kopru
  • 3 g różowego pieprzu
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 30 ml soku z cytryn
  • sól

shutterstock_315387659

Przygotowanie:

Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm). Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa. Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki. Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.