Pyszny, rozpieszczający podniebienie lunch, obiad albo kolacja. Pora serwowania dowolna, bo krewetki z makaronem smakują zawsze.
Składniki na 4 porcje:
500 g spaghetti
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
1-2 suszone papryczki chili, pokruszone
400 g obranych surowych krewetek
1 mały kieliszek białego wina
2 czubate łyżki puree z pomidorów
skórka i sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Ugotuj makaron. Na patelni rozgrzej 6 łyżek oliwy, wrzuć czosnek i chili. Kiedy czosnek zacznie się rumienić, dodaj krewetki i obsmażaj je przez minutę. Dodaj białe wino oraz puree z pomidorów i duś przez kilka minut. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go, zachowując nieco wody z gotowania. Wymieszaj makaron z sosem, dodaj sok z cytryny, a także odrobinę wody z gotowania makaronu, jeżeli sos jest zbyt gęsty. Przypraw do smaku. Nałóż na talerze, posyp tartą skórką z cytryny i od razu podawaj.