Propozycja zadowoli z pewnością najbardziej wymagających smakoszy, bowiem do jej przyrządzenia potrzebna będzie sola – ryba o bardzo delikatnym, białym mięsie. Poza walorami smakowymi ma także liczne składniki odżywcze. – Zawiera m.in. kwasy omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, dodatkowo wpływają pozytywnie na układ nerwowy i krążenia, wspomagają prawidłową pracę serca, obniżają ciśnienie tętnicze krwi i poprawiają koncentrację – zapewnia Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. Danie to jest łatwe w przygotowaniu. Doskonale sprawdzi się zarówno podczas uroczystej kolacji, jak i na kameralnym przyjęciu w gronie przyjaciół.
Sola w salsie – składniki (4 porcje)
– 4 filety soli
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 50ml białego wina
– 1 łyżka octu winnego
– pęczek pietruszki
– 1-2 gałązki lubczyku
– 1 kostka warzywna (np. KULIVA)
Sposób przygotowania:
Rybę myjemy i dokładnie osuszamy. Układamy na blasze lekko posmarowanej oliwą. Rozkruszamy kostkę warzywną KULIVA i posypujemy rybę. Do smaku możemy dodać szczyptę soli i pieprzu. Rybę wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 30-40 min w temperaturze 200º C. Resztę składników umieszczamy w naczyniu i miksujemy na gładką masę. 10 min. przed końcem pieczenia, delikatnie polewamy każdy filet niewielką ilością przygotowanego sosu. Po zakończeniu pieczenia układamy rybę na talerzach i polewamy salsą z pietruszki. I sola w salsie do jedzenia gotowa!
Centrum Dietetyczne Naturhouse