Idealne na początek dnia. Szczególnie o tej porze roku. Sycące, pachnące, poprawiające nastrój.
Wybornie smakują z miodem i owocami.
250 g mąki pszennej
1 pełna łyżeczka zmielonego cynamonu
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
4 łyżki oleju roślinnego lub stopionego masła
1 jajko
250 ml mleka
do podania: syrop klonowy, miód, owoce, masło, masło orzechowe
Przygotowanie:
Nagrzej piekarnik do 100 stopni. Przesiej mąkę do miski, dodaj cynamon, cukier, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj. Jajko, mleko i 3 łyżki oleju wymieszaj trzepaczką, dodaj mokre składniki do suchych i szybko wymieszaj całość. Ma powstać gęste ciasto. Nie mieszaj go zbyt długo, by nie dostało się do niego zbyt dużo powietrza. Nagrzej dobrze patelnię i posmaruj ją olejem.
Nakładaj łyżką tyle ciasta, żeby tworzyło małe placuszki o średnicy 5 centymetrów. Smaż na małym ogniu, aż na powierzchni pokażą się bąble. Wsuń pod placuszek łopatkę, przewróć i zrumień drugą stronę. W trakcie smażenia placuszek powinien zrobić się grubszy. Usmażoną partię placuszków przełóż na papier do pieczenia rozłożony na blasze do pieczenia. Przykryj luźno folią aluminiową i wstaw do piekarnika, a w tym czasie usmaż kolejną partię placuszków. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!