Kuchnia azjatycka jest tak bogata w składniki, smaki, aromaty i przyprawy, jak wielki jest azjatycki kontynent. Wszystkim, którzy chcieliby przekonać się, jak smakuje Azja, Lidl proponuje transkontynentalną podróż kulinarną. Jej przystankami będą zawarte w produktach Vitasia smaki, które zachwycają swoją różnorodnością i przepysznymi egzotycznymi kompozycjami. Początek podróży już 29 sierpnia! Zatem przyłącz się!
SOSY PODSTAWĄ KUCHNI AZJATYCKIEJ
Sosy to nieodzowny składnik azjatyckich potraw. W Lidlu będą dostępne w 5 egzotycznych smakach: słodko-kwaśnym, mango, chili, curry lub chili z czosnkiem. Stanowią idealne uzupełnienie potraw z grilla, przekąseki chipsów. Wyśmienite również do potraw mięsnych, serwowanych z ryżem lub makaronem.
Inne wyśmienite i podkreślające egzotyczny charakter azjatyckich potraw sosy to Mango Chutney – lekko słodkawy, gęsty sos z kawałkami mango oraz Sambal Oelek – gęsty, ogniście pikantny sos z czerwonej papryczki chili.
Sos sojowy to absolutnie jedna z najważniejszych przypraw kuchni azjatyckiej. W różnych częściach kontynentu przyjmuje zróżnicowaną recepturę i smak – w Japonii jest słony, zaś w Indonezji –słodki. Niezależnie od smaku, sosy są wyśmienite do zup, sosów, mięsa i ryb.
Naturalne, rafinowane oleje Vitasia to:
- 100 % olej arachidowy ,
- olej do woka – aromatyzowana mieszanka olejów roslinnych otrzymywanych z ziaren roślin,
- 100% olej sezamowy – tłoczony na zimno; wytwarzany jest przez wytłaczanie prażonych nasion sezamowych.
Oleje są doskonałe jako dodatek do sałatek, sosów oraz dipów.
Znakomita część azjatyckiej kuchni – od Indonezji po Indie – opiera się na odpowiednio doprawionych i przyrządzonych makaronach. To klasyczne i szybkie w przygotowaniu danie dostępne będzie w Lidlu w kilku wariantach: z warzywami i grzybami, z kaczką, z kurczakiem lub o smaku słodko-kwaśnym.
Niezależnie od miejsca pobytu, zawsze można mieć przy sobie azjatyckie smakołyki. W pociągu, autobusie, na spacerze czy imprezie – smaczne chipsy mogą okazać się nieodzownym, a zarazem przyjemnym akcentem dnia. Tikka Masala zawdzięcza swój ognisty smak wykwintnej, indonezyjskiej mieszance przypraw.
Z kolei chipsy krabowe smakują wyśmienicie same lub z dodatkiem pikantnego sosu. Do wyboru również kukurydziane chipsy słodko-kwaśne.
Liczi to owoc, który pochodzi z Chin i jest uprawiany już od 2 tysiącleci. Przyrządza się z niego m.in. kompoty i syropy, zamraża, czy też suszy. Coraz częściej wchodzą one w skład sałatek owocowych. Takie też zastosowanie może mieć liczi w puszce, które jest delikatnie słodzone, nie zawiera pestek oraz stanowi źródło witaminy C.