A gdyby tak połączyć dwie niebywałe przyjemności kulinarne? Muffiny i ser pleśniowy. Lekko słonawy smak sera idealnie łączy się z puszystą masą muffina, a zdecydowana ostra nuta charakterystyczna dla głęboko przerośniętego szlachetną pleśnią sera daje przekąsce lekko grzybowy posmak.
Muffiny z serem pleśniowym
Składniki na 10 porcji:
• 250 g sera Lazur Błękitny
• 125 g masła
• 250 ml mleka
• 2 jajka
• 400 g mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• zioła prowansalskie
• sól, pieprz
Przygotowanie:
Masło rozpuścić i ostudzić. Mleko wymieszać z jajkami i masłem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i wymieszać na jednolitą masę. Ser pokroić w drobną kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Piec ok. 20 minut w temp. 200°C.