Bliny gryczane to rosyjska potrawa, którą tradycyjnie łączy się z kawiorem. Powszechnie uważa się, że szlachetny smak kawioru nie powinien być zakłócany i barbarzyństwem jest podawać go z dodatkami. Jednym z niewielu akceptowanych wyjątków jest właśnie połączenie kawioru z blinami. W tej potrawie, smaki przenikają się delikatnie, podkreślając jednocześnie charakterystyczną, niebanalną obecność kawioru.
Składniki Bliny
- – 250 g mąki gryczanej
- – 100 g mąki pszennej
- – 25 g drożdży
- – 2 szklanki ciepłego mleka
- – 40-50 ml roztopionego masła
- – 1 żółtko
- – 1 łyżeczka cukru
- – 1 łyżeczka soli
Do podania
- – gęsta śmietana 18%
- – słoiczek czerwonego lub czarnego kawioru (np.Connoisseur Seafood)
Przygotowanie: Drożdże dokładnie łączymy z ¼ szklanki ciepłego mleka oraz 2-3 łyżkami mąki pszennej i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W osobnym naczyniu łączymy pozostałe składniki, uważając by w nie zrobiły się grudki. Gdy ciasto jest już gładkie, dodajemy wyrośnięte drożdże i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę pozostawiamy w ciepłym miejscu na pół godziny by jeszcze podrosła.
Na patelni o gruby dnie ( lub po prostu teflonowej) rozgrzewamy olej. Ciasto na bliny (powinno mieć konsystencję troszkę gęstszą niż ciasto naleśnikowe) nakładamy łyżką stołową na rozgrzany tłuszcz i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Ciepłe bliny udekorować wysepką ze śmietany i łyżeczką kawioru np. Connoisseur Seafood.
Nasza Rada: W zestawie Caviar Gold marki Connoisseur Seafood znajdziemy dwa rodzaje kawioru – czerwony i czarny. Jeżeli do dekoracji użyjemy obu rodzajów, stworzymy elegancką i barwną kompozycję.
A Ty jaki rodzaj kawioru lubisz? Amoże masz swój ulubiony kawior o którym chciałbyś nam opowiedzieć?
Smacznego!
Przepis i zdjęcie: Contimax S.A.