Tajska kuchnia w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu, przyprawach i owocach morza. Do jej popisowych dań, które zyskały rozgłos należy pikantna zupa Tom Yum z krewetkami. Jak ją zrobić? Oto przepis.

tom yum01

Składniki:

12 średnich krewetek, oprawionych

10 grzybów

1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)

3 listki limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżki sosu rybnego

3 łyżki soku z limonki

6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)

½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry

shutterstock_158390330

Przygotowanie:

Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.