Przepis na zupę Tom Yum Kung

Tajska kuchnia w dużej mierze opiera się na makaronie sojowym, ryżu, przyprawach i owocach morza. Do jej popisowych dań, które zyskały rozgłos należy pikantna zupa Tom Yum z krewetkami. Jak ją zrobić? Oto przepis.

tom yum01

Składniki:

12 średnich krewetek, oprawionych

10 grzybów

1 łodyga trawy cytrynowej (lekko zgnieciona i pocięta na ok. 5 cm kawałki)

3 listki limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżki sosu rybnego

3 łyżki soku z limonki

6 ostrych papryczek (lekko zmiażdżonych)

½ filiżanki grubo pociętych liści kolendry

shutterstock_158390330

Przygotowanie:

Usuń skorupki krewetek, ale pozostaw ogonki (dla wyglądu). Otwórz nożem grzbiet każdej krewetki i wyciągnij żyły. Umyj grzyby i wysusz je dobrze, a następnie podziel każdy na ćwiartki. Zagotuj wodę, wrzuć trawę cytrynową, liście limonki i krewetki. Kiedy krewetki zrobią się różowe, dodaj grzyby i sól. Zagotuj i zdejmij garnek z ognia. Dopraw sosem rybnym, sokiem z limonki i ostrymi papryczkami. Serwuj zupę gorącą, ozdobioną liśćmi kolendry.

Nie ma jeszcze komentarzy.

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.