Sezon na dynię w pełni! Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia ma niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski. Przykład to zapiekane plastry dyni z serem żółtym.

dyniaPrzygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni i sera żółtego, który chcemy poddać obróbce termicznej. Jeśli chodzi o dynię, to doskonałym wyborem będzie dynia Hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Ma suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa jej orzechowy smak.  Wybierając ser, zwróćmy uwagę, czy pod wpływem działania wysokiej temperatury nie zmieni smaku i zapachu na gorszy. Do wszelkiego rodzaju dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda, który wskutek obróbki termicznej dobrze się topi i ciągnie.

Pieczona dynia Hokkaido z żółtym serem i papryczką chili

Składniki:

 

  • 1 dynia Hokkaido
  • ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
  • 150 g sera Gouda, np. MSM Mońki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • świeża papryczka chili
  • sól i pieprz

dynia 2Przygotowanie:

Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.