Sezon na dynię w pełni! Właśnie teraz możemy wybierać wśród jej różnych rodzajów i rozmiarów. Dynia ma niewielką ilość kalorii, za to jest bogatym źródłem potasu, fosforu, żelaza, karotenu i błonnika. Można z niej wyczarować pyszne dania i przekąski. Przykład to zapiekane plastry dyni z serem żółtym.
Przygotowując tę potrawę musimy pamiętać, aby wybrać odpowiedni rodzaj dyni i sera żółtego, który chcemy poddać obróbce termicznej. Jeśli chodzi o dynię, to doskonałym wyborem będzie dynia Hokkaido, która idealnie nadaje się do zapiekania. Ma suchy miąższ, łatwo się kroi, a jej skóra nie wymaga obierania. Pieczenie dodatkowo wydobywa jej orzechowy smak. Wybierając ser, zwróćmy uwagę, czy pod wpływem działania wysokiej temperatury nie zmieni smaku i zapachu na gorszy. Do wszelkiego rodzaju dań na ciepło doskonale nadaje się ser żółty Gouda, który wskutek obróbki termicznej dobrze się topi i ciągnie.
Pieczona dynia Hokkaido z żółtym serem i papryczką chili
Składniki:
- 1 dynia Hokkaido
- ok. 8 łyżek oliwy dobrej jakości
- 150 g sera Gouda, np. MSM Mońki
- 1-2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- sól i pieprz
Dynię przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Pokroić na kawałki (razem ze skórką) ok. 1 cm. Oliwę wymieszać z wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Każdy plaster dokładnie wysmarować oliwą z obydwu stron i natrzeć solą i pieprzem. Plastry umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (można go naoliwić). Na wierzchu umieścić cienkie plasterki papryczki chili. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 25 minut, aż się przyrumieni. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i posypać startym serem, następnie zapiekać jeszcze 5 minut aż ser się rozpuści. Danie można podawać samodzielnie lub jako dodatek do obiadu.