Grillowany czy pieczony? Faszerowany, a może duszony? Sposobów na przyrządzenie bakłażana jest wiele. Oto jeden z nich.  

baked eggplant with cheese meat and tomatoes

Bakłażany faszerowane mięsem

Składniki:

  • bakłażan – 2 średnie sztuki
  • mięso mielone – 500 g
  • cebula – 2 średnie sztuki
  • papryka świeża – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • pomidor – 2 szt.
  • sól, pieprz do smak
  •  ser żółty – 200 g
  • sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak

shutterstock_178770257Przygotowanie:

Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego

w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.

shutterstock_262567373

 

No Comments Yet

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.