Grillowany czy pieczony? Faszerowany, a może duszony? Sposobów na przyrządzenie bakłażana jest wiele. Oto jeden z nich.
Bakłażany faszerowane mięsem
Składniki:
- bakłażan – 2 średnie sztuki
- mięso mielone – 500 g
- cebula – 2 średnie sztuki
- papryka świeża – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- natka pietruszki – ½ pęczka
- pomidor – 2 szt.
- sól, pieprz do smak
- ser żółty – 200 g
- sos czosnkowo-ziołowy Tarsmak
Bakłażany umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środki. Do mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę, wyciśnięty czosnek, zioła prowansalskie, posiekaną natkę oraz sól i pieprz do smaku. Dołożyć także ok. 100 g sera żółtego pokrojonego w kostkę, wszystko dokładnie wymieszać i napełnić bakłażany. Na mięso położyć pokrojonego
w cząstki pomidora i posypać pozostałym serem startym na tarce. Tak przygotowane bakłażany położyć na natłuszczoną blaszkę i piec w temp. 180 st. C. przez ok. 45 – 50 minut. Podawać z sosem czosnkowo-ziołowym Tarsmak.