Zaczynamy przygotowania do Świąt i wielkie gotowanie! Codziennie będziemy wam podawać przepisy na ulubione, sprawdzone, pyszne dania. Przepisy domowe, wybłagane od mam, babć i dobrych sąsiadek. Prosimy też o wasze. Dziewczyny! Dzielcie się z nami przepisami. Najciekawsze opublikujemy. Jako pierwszy podajemy przepis na piernik, bo jego przygotowanie zajmuje aż… dwa tygodnie! Za to ciasto jest grzechu warte.
Autorką przepisu jest Wanda Żmijewska
Składniki:
½ kg miodu
kostka masła
1 kg mąki
3 jaja
½ szklanki mleka
3 płaskie łyżeczki sody
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu czarnego
2 torebki przyprawy korzennej do piernika
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
4 posiekane drobno suszone figi
3 łyżki drobno posiekanych migdałów
2 słoiczki powideł śliwkowych – 280 g każdy
Przygotowanie:
Miód, masło i cukier podgrzewać bardzo wolno na małym ogniu do zagotowania. Zdjąć, odstawić do przestygnięcia. To letniej masy stopniowo dodawać przesianą mąkę z solą i po jednym jaju. Zagotować mleko, ostudzić. Rozpuścić w mleku sodę, pieprz i przyprawę do piernika. Dodać do masy. Wyrabiać całość mikserem. Dodać posiekane bakalie i wyrabiać masę łyżką. Ciasto potrzebuje wyrabiania przez pół godziny. Po tym czasie przełożyć ciasto do drewnianej miski lub emaliowanego garnka, przykryć lnianką ściereczką i odstawić w chłodne miejsce na 2 tygodnie!
Po dwóch tygodniach:
Dojrzałe ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich rozwałkować na placek grubości półtora centymetra, na wielkość blachy. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Każdy placek piec oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez pół godziny. Sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest dobrze upieczone (nie może się lepić!). Każdy placek wystudzić. Powidła przesmażyć na patelni. Przełożyć powidłami trzy placki. Złożyć je w całość, obciążyć, odstawić na 2 dni. Dekorować lukrem lub polewą czekoladową i siekanymi orzechami.
Smacznego!